Vánoční perníčky s čokoládovou polevou - postup přípravy
Pokud sami sebe a svou rodinu počítáte do tábora příznivců chuti perníku, tradiční vánoční vykrajované a zdobené perníčky vám nesmějí na svátečním menu chybět. Vyzkoušejte třeba osvědčený recept od paní Kateřiny Sojkové.
Ingredience
Hladkou mouku spolu s moučkovým cukrem, holandským kakaem a jedlou sodou prosejte do hluboké mísy. Přidejte perníkové koření, promíchejte a ke směsi přidejte 3 středně velká, anebo 2 velká vejce, změklý tuk Zlatá Haná a pár lžic medu. Všechny ingredience promíchejte a zadělejte soudržné, elastické a nelepivé těsto.
Připravené perníkové těsto rozválejte na placku silnou asi 2 až 5 mm a vykrájejte z ní různé tvary, které se vám líbí. Vykrájené perníčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C tak dlouho, aby byly pevné, ale nikoliv tvrdé, což bude v závislosti na vlastnostech vaší trouby trvat něco kolem 10 minut.
Do misky vyklepněte jedno vajíčko a přidejte k němu 3 polévkové lžíce mléka. Obojí rozšlehejte dohladka. Když jsou perníčky dopečené, ale stále horké, potřete je tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka s mlékem. Díky tomu se jejich povrch bude krásně lesknout.
Nyní už je jen na vás, jak s perníčky dále naložíte. Můžete je natřít povidly, slepit dohromady a poté je namočit do rozpuštěné čokolády. Pokud máte uměleckou duši, můžete si namíchat klasickou cukrovou polevu a s pomocí zdobicího sáčku z perníčků vytvořit mistrovské dílo. Fantazii se meze nekladou.