Vánoční sýrová roláda se šunkou - postup přípravy
Ne všichni si o Vánocích potrpí na neustálé pojídání cukroví. Nabídněte svým hostům něco více osvěžujícího – nabídněte jim sýrovou roládu, kterou nemusíte péct a kterou připravíte za chviličku.
Ingredience
Do hrnce vlijte vodu a přiveďte ji k varu. Vodu osolte a vložte do ní vejce, která vařte po dobu 10 minut. Zatímco se vejce vaří, nakrájejte šunku na kostičky a nadrobno nakrájejte také cibuli, okurky a papriku.
V míse smíchejte nakrájenou šunku s ostatními nakrájenými ingrediencemi a přidejte také nakrájená vejce. Směs ochuťte hořčicí, solí a pepřem a vše důkladně zamíchejte. Na závěr přimíchejte tavený sýr.
Do hrnce vlijte vodu, zahřejte ji a do vody vložte cihlu Eidamu, kterou jste předtím vložili do mikroténového sáčku. Sýr nechte ve vodě po dobu 10–15 minut, dokud se neroztopí. Poté sýr vyjměte ze sáčku, položte jej na pečicí papír a vyválejte jej na plát o výšce přibližně 4 mm.
Poznámka: Se sýrem pracujte velmi rychle, abyste jej stihli vyválet předtím, než začne znovu tuhnout.
Na sýrový plát položte náplň se šunkou, kterou jste si připravili předem a rozprostřete ji po celé ploše sýrového plátu. Na náplň položte plátky šunky a na ně plátky sýru. Následně vše zarolujte a vytvořte roládu, kterou přendejte na alobal, do kterého ji zabalte.
Takto zabalenou roládu vložte do lednice aspoň na 3 hodiny, aby ztuhla.
Poznámka: Hotovou roládu podávejte nakrájenou samotnou s pečivem nebo například jako součást slavnostních mís.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Var a peč s Martinkou