Vařený čokoládový dort bez vajec - postup přípravy
Pokud hledáte inspiraci na nadýchaný čokoládový dort, vyzkoušejte ho podle tohoto receptu, na který navíc nebudete potřebovat žádná vejce a dokonce ani troubu. Dort můžete přelít čokoládovou ganache nebo ho ozdobit oblíbeným krémem.
Na čokoládový dort
Na čokoládovou ganache
Do mísy prosejte hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a vanilkový cukr. Do směsi přidejte cukr a velmi dobře ji promíchejte.
Do mísy nalijte mléko, olej a citrónovou šťávu a vymíchejte hladké těsto bez hrudek. Do napařovacího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
Formu o průměru 16 cm vymažte máslem nebo olejem, spodek vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Poté formu překryjte alobalem.
Formu přendejte do napařovacího hrnce, přiklopte ho poklicí a dort vařte na mírném ohni přibližně 1 hodinu. Poté ho vyjměte a nechte ho vychladnout.
Do pánve nalijte vodu a jakmile začne vřít, vložte do ní mísu s nalámanou čokoládou. Zalijte ji mlékem a míchejte ji, dokud se zcela nerozpustí.
Do rozpuštěné čokolády přidejte máslo a dobře ho vmíchejte. Upečený dort vyklopte z formy, stáhněte z něj pečicí papír a přendejte ho na mřížku.
Čokoládový dort pomalu polijte čokoládovou ganache a nechte ji ztuhnout. Poté ho nakrájejte a servírujte ho.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.