Vdolky z kynutého těsta s povidly - postup přípravy
Vdolky s povidly podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem jsou lahodné a nadýchané. Pokrm můžete podávat ke snídani, nebo jako sladký dezert ke kávě a čaji.
Kvásek
Těsto
Na smažení a zdobení
V misce smíchejte vlažné mléko s čerstvým droždím. Jakmile se droždí rozpustí, poprašte směs trochou mouky, misku přikryjte čistou utěrkou a nechte směs odpočívat 20 minut.
Zatím v jiné míse smíchejte polohrubou mouku s hladkou moukou, špetkou soli a cukrem. Do suché směsi vlijte rozpuštěné máslo, přidejte citronovou kůru, lžíci rumu, vejce a kvásek.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z důkladně omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Směs důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho v teple 1 hodinu kynout. Následně těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o výšce přibližně 8 mm.
Z těsta vykrojte kolečka, do jejichž středu sklenicí vytlačte důlek tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Tip: Nemáte-li k dispozici vykrajovátko, můžete kolečka vykrojit pomocí sklenice.
V pánvi následně rozpalte olej a vdolky smažte důlkem dolů po dobu 4 minut. Poté je otočte a smažte další 4 minuty.
Tip: Usmažené vdolky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Zatímco se vdolky smaží, vyšlehejte smetanu do tuhé konzistence.
Poznámka: Usmažené vdolky pomažte povidly a ozdobte připravenou šlehačkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem