Velikonoční bramborový salát „Olivier“ v aspiku s ukrytým vejcem - postup přípravy
Velikonoční stůl si žádá speciální pohoštění. Existují sice jeho tradiční součásti, které na něm nesmějí za žádnou cenu chybět, ale není špatný nápad slavnostní menu oživit nějakou pohlednou a zajímavou dobrotou, zejména pokud čekáte hosty. Blýskněte se třeba tímto vyšperkovaným bramborovým salátem v aspiku se zalitým vajíčkem natvrdo, který krásně vypadá a ještě lépe chutná.
Ingredience
Na ozdobu
Vajíčka uvařte 10 minut ve vodě natvrdo. Po dovaření je slijte, zalijte je ledovou vodou a nechte vychladnout. Pak je opatrně oloupejte ze skořápky tak, abyste nepoškodili bílek. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Totéž udělejte s bramborami a spolu s mrkví a hráškem vše uvařte v osolené vodě doměkka.
Jablka oloupejte, nakrájejte je na malé kostičky a promíchejte je s citronovou šťávou ve velké míse. Přidejte k nim uvařenou zeleninu, přidejte smetanu a majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Všechny ingredience dobře promíchejte.
Zeleninový vývar přiveďte k varu a smíchejte ho s bezbarvou želatinou, dokud se nerozpustí. Pak směs nechte zchladnout. Formu na srnčí hřbet vyložte přilnavou potravinářskou fólií v několika vrstvách tak, aby na všech místech dobře těsnila a na jednom okraji nechte dlouhý obdélník na překrytí formy svrchu.
Želatinu nalijte do salátové mísy a všechny přísady znovu promíchejte. Polovinu této směsi nalijte do formy a rovnoměrně ji rozetřete do roviny. Do středu pak vyskládejte do jedné linie uvařená vajíčka a ta zakryjte druhou polovinou zeleninové směsi. Povrch zakryjte volným kusem fólie a vložte do lednice minimálně na 5 hodin ztuhnout. Nakonec ztuhlý salát vyklopte z formy, podle chuti a fantazie ozdobte červenou paprikou a lístky petrželky a podávejte.