Velikonoční „Cruffin“ s kandovaným ovocem - postup přípravy
Sladké pečivo, které se nachází na pomezí croissantu a muffinu, se příhodně nazývá „cruffin“ a ukrývá v sobě nadýchané těsto stočené do tvaru vysokého šneku. Je jako stvořené pro oslavu velikonočních svátků. Můžete je obohatit o mleté ořechy, mák nebo brusinky a ozdobit je různými druhy polevy.
Ingredience
Do misky nalijte teplé mléko, přidejte sušené droždí a jednu lžíci cukru. Promíchejte a nechte stát 10 minut na teplém místě.
Vyšlehejte jedno celé vejce se dvěma žloutky a zbylým cukrem do světlé pěny. Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva, vlijte do ní aktivovaný kvásek, přidejte lžičku muškátového oříšku a vanilkový cukr, a nakonec našlehaná vajíčka s cukrem. Všechny ingredience zpracujte do hutného těsta. Přidejte rozpuštěné máslo a ručně hněťte, dokud nepřestane těsto lepit. Mísu vytřete trochou oleje, z těsta zformujte bochánek, vložte ho do misky a nechte zakryté přilnavou fólií v teple kynout 45 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněné prkénko. Rukama ho prohněťte, rozdělte ho na 4 části a každou vyválejte na velký a tenký obdélník. Po celé ploše ho natřete máslem, posypejte rozinkami, kandovaným ovocem a plátky mandlí a vše stočte do těsné rolády.
Roládu podélně rozkrojte tak, aby byly oba vzniklé pruhy pár centimetry spojené k sobě a stočte je řezem vzhůru tak, abyste vytvořili spirálu. Tu rukama uhlaďte a dotvarujte. Vložte ji do papírového košíčku a vyrovnejte na pekáč.
Takto zpracujte všechny čtyři pláty těsta. Povrch šneků zakryjte alobalem a vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 25 minut.