Vepřová harmonika plněná česnekem, rajčaty a sýrem - postup přípravy
Takto připravené vepřové maso je velmi snadné, rychlé a levné. Ve skutečnosti ale vypadá jako z dílny mistra šéfkuchaře, který do jeho přípravy vložil i léta praxe a odříkání. Vyzkoušejte tuto neskutečnou dobrotu i vy a oživte svůj rodinný jídelníček. Perfektně se hodí i pro doplnění slavnostního stolu. Navzdory své jednoduchosti a cenové nenáročnosti je totiž toto jídlo velmi pohledné a neskutečně dobré.
Ingredience
Nejprve připravte marinádu. Do misky nalijte tři polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe olivového, ale použijte ten, který máte zrovna po ruce), přilijte k němu sójovou omáčku a francouzskou hrubozrnnou hořčici. Ke směsi přisypejte po jedné čajové lžičce mletého černého pepře, koření na maso a podle chuti trochu soli. Všechny přísady dobře promíchejte.
Vepřovou pečeni v celku nakrojte tak, jako byste ji chtěli rozdělit na plátky, ale na spodní straně ji nechte asi půl centimetrem spojené. Tím vytvoříte jakousi masovou harmoniku. Vnitřní část vzniklých zářezů posypejte solí, kterou rukama dobře vetřete do masa. Pak pečeni otočte a osolte ji rovnoměrně i z druhé strany. Vraťte ji do původní pozice a na vrch naneste několik lžic připravené kořeněné marinády. Rukama ji pak rozetřete po celém povrchu masa, včetně vnitřní části zářezů. Maso vložte do zapékací mísy či do pekáčku, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií a nechte jej 2 hodiny v chladu marinovat.
Zatímco maso odpočívá, připravte suroviny na naplnění masové harmoniky. Oloupejte šest až osm stroužků česneku a nakrájejte je ostrým nožem na tenké plátky. Umyjte rajčata a rovněž je rozkrájejte na co nejtenčí kroužky. Tvrdý sýr rozkrájejte rovněž na plátky (anebo, pokud máte sýr plátkový, rozdělte ho na menší proužky, které se pohodlně vejdou do zářezů v mase). Po dvou hodinách odleželé maso vyndejte z pekáče na pracovní plochu, kterou si předtím zakryjte kusem alobalu. Připravte si k ruce talířky s nakrájenými rajčaty, česnekem a sýrem a všechny tyto ingredience rovnoměrně naplňte do zářezů v mase. Začněte nejprve plátky česneku, poté přidejte rajčata a nakonec sýr, tak aby každý plátek sýra ležel na plátku rajčete.
Maso zabalte do alobalu, párátkem jej svrchu rovnoměrně propíchejte, aby měla kudy odcházet pára a vložte maso na 1,5 hodiny péct v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C. Po této době rozevřete alobal a vraťte maso zpátky do trouby na dalších 20 minut dopéct a očervenat. Hotovou dobrotu podávejte spolu s vařeným bramborem či bramborovými hranolky.