Vepřová roláda s oravskou slaninou - postup přípravy
Vynikajícím obědem může být vepřová pečeně plněná oravskou slaninou, na kterou nám poskytla recept paní Romana Važanská. Více jejích receptů najdete na stránce https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz/
Na roládu
Vepřovou pečeni ostrým nožem rozřízněte tak, abyste udělali co nejlepší plát. Ten ještě rozklepejte, aby byl dostatečně tenký. Maso dle chuti osolte a opepřete a potřete rozetřeným česnekem. Na celý povrch pak rovnoměrně rozložte plátky oravské slaniny. Maso srolujte a pevně svažte potravinářským provázkem.
Nasekejte si po lžíci čerstvého tymiánu, rozmarýnu a oregana. Pokud nemáte bylinky čerstvé, můžete samozřejmě použít i sušené. Přidejte k nim trochu olivového oleje a promíchejte. Roládu poté touto směsí ze všech stran potřete.
Dejte maso do pekáčku. Pokud se rozhodnete péci v remosce, je to samozřejmě možné. K masu přidejte sádlo, cibuli nakrájenou na větší kusy, česnek a trochu vše podlijte vodou. Troubu rozehřejte na 190 °C a dejte maso péct v přikrytém pekáčku po dobu 1 až 1,5 hodiny, dokud nebude hezky měkké. Během pečení maso kontrolujte a vždy roládu pootočte, aby se upekla ze všech stran. V případě potřeby přilijte trochu vody.
Po upečení roládu dejte na tác a přikryjte ji, aby si odpočinula. Všechen výpek včetně připečených kousků vyškrábejte do rendlíku. Mírně ho zaprašte moukou a podlijte trochou vývaru. Lze použít i vodu, ale vývar ji dodá plnější chuť. Vše provařte a dle chuti dosolte. Poté horkou šťávu slijte přes síto a dejte do ní lžičku másla. Roládu naporcujte, zalijte trochou šťávy a servírujte například s bramborovou kaší.