Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová roláda se špenátem a karlovarským knedlíkem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vepřová roláda se špenátem a karlovarským knedlíkem - postup přípravy

Domácí karlovarský knedlík je kumšt a chlouba každé kuchyně, byť jeho příprava není nijak složitá. K němu vyzkoušejte třeba báječnou vepřovou roládu se slaninou a bylinkami a vydatný oběd je na světě. Recept nám zaslala paní Romana Važanská.

Ingredience pro:
1 porce

Na vepřovou roládu

Na karlovarské knedlíky

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vepřová roláda s bylinkami

1. Vepřovou pečeni podélně rozkrojte tak, abyste vytvořili velký plát. Ten rozklepejte do roviny a po obou stranách ho osolte a opepřete. Koření přitom rukama vetřete do masa. Z jedné strany plát masa potřete prolisovaným česnekem a posypejte jej lístky tymiánu a rozmarýnu. Na bylinky rozložte plátky anglické slaniny a maso stočte do pevné rolády, kterou zabalte do alobalu, aby se nerozbalovala.

2. Připravenou roládu v alobalu položte do pekáčku s trochou vody, vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji doměkka.

3. Po dopečení přelijte výpek z alobalu do pánve, přiveďte ho k varu a trochu ho zredukujte. Zaprašte šťávu hladkou moukou, podlijte kapkou vody, důkladně promíchejte a nechte omáčku provařit. Pokud je třeba, propasírujte omáčku přes sítko a dochuťte solí, případně pepřem.

2. KROK

Karlovarský knedlík

1. Toustový chléb, rohlíky či housky nakrájejte na kostičky, zalijte je mlékem, promíchejte a nechte asi 10 minut stát, aby se úplně nasákly.

2. Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky přidejte k namočeným houskám spolu s nasekanou petrželkou, solí a rozpuštěným máslem a vše zpracujte do homogenní hmoty. Nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.

3. Z připraveného těsta odebírejte kusy zhruba o velikosti dlaně a formujte z nich koule. Připravte si hrnec s pařáčkem, vyskládejte do něj připravené knedlíky a v páře je vařte zhruba 20 minut. Poté jeden knedlík rozkrojte, abyste zjistili, zda je dostatečně provařený. Pokud ne, nechte ostatní knedlíky v páře ještě několik dalších minut.

3. KROK

Hotovou roládu podávejte přelitou zahuštěným výpekem spolu s karlovarským knedlíkem a dušeným špenátem.

4. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom

Facebook komentáře

Pro zobrazení, se přihlaste.
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů