Vepřové maso v mrkvi - postup přípravy
Některá jídla jsou lepší než vypadají, jako toto vepřové maso v mrkvi, které chutná famózně a je přitom také zdravé. O svůj osvědčený rodinný recept se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na kostky, které posypejte solí, čerstvě mletým černým pepřem a drceným kmínem. Cibuli oloupejte a nasekejte ji najemno. V hrnci rozpalte trochu rostlinného oleje a osmahněte v něm nasekanou cibuli dozlatova. Poté přidejte okořeněné maso a nechte vše společně opékat, dokud maso ze všech stran na povrchu mírně nezezlátne a částečně nezměkne.
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Jakmile je maso osmahnuté, přidejte k němu mrkev, chvilku společně zarestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Obsah hrnce promíchejte, přiklopte jej pokličkou a vařte, dokud maso úplně nezměkne.
Vedle v pánvi rozehřejte kousek másla a osmažte na něm lžíci hladké mouky do světle zlatavé barvy. Do jíšky přidejte trochu šťávy z hrnce s masem a dobře ji rozmíchejte. Potom tuto směs vlijte za stálého míchání do hrnce s vepřovým na mrkvi a míchejte, dokud nezískáte hladkou a hustou konzistenci. Omáčku nechte chvíli provařit, dochuťte solí, pepřem a případně cukrem (můžete přidat i kapku octa nebo citronové šťávy) a podávejte s vařeným bramborem.