Vepřové se zelím - postup přípravy
Když se řekne vepřové se zelím, každý si překvapí známou klasiku, kterou je knedlo – zelo – vepřo. My se společně podíváme na recept na poměrně zajímavou varianci tohoto jídla. Zaujme vás lepší chutí, ale také mnohem jednodušší přípravou. Přitom stačí změnit jenom několik detailů.
Ingredience
Vepřové maso můžete volit dle své chuti. Pokud máte raději šťavnatost a nijak vám nevadí jakákoliv tučnost, tak doporučujeme krkovici nebo bůček. Pokud máte naopak radši libovější druhy, tak se přímo nabízí použít buď kýtu, nebo také kotletu. Maso očistěte a můžete ho začít krájet. Pokud to jde, tak na plátky. Pokud to u kusu masa, který máte, nejde, tak ho nakrájejte na kostičky. Maso následně osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem, posypte ho kmínem a nechte ho chvíli odpočívat.
Když maso pomalu odpočívá, tak si můžete nachystat i zeleninu. Jako první je třeba vzít cibuli, tu oloupejte, nakrájejte na hrubo a dejte na dno pekáče. Potom přidejte zelí, které by mělo být nakrouháno na jemnější kousky. Nyní můžete zeleninu dochutit. Vepřové se zelím se dá připravit v kysané i sladké verzi. Podle toho přidejte do zeleniny buď cukr, nebo ocet. A důkladně promíchejte.
Na připravenou zeleninu umístíte plátky nebo kostky masa a celý pekáč zakryjete alobalem, nebo poklicí k tomu určenou. Takto vložíte do trouby rozehřáté na 150 stupňů Celsia. Vhodná doba pečení je 60 minut. Tím ale příprava nekončí. Následně sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 stupňů a takto dopékejte ještě po dobu 30 minut.
Následně vyndejte a maso se zelím můžete naservírovat. Kdo přemýšlí nad vhodnou přílohou, neměl by dělat jakékoliv kompromisy a měl by zvolit osvědčenou klasiku, kterou je v tomto případě bramborový nebo houskový knedlík.