Vepřové závitky à la španělský ptáček z trouby - postup přípravy
Vepřové závitky ve stylu španělského ptáčka jsou jemné, šťavnaté a velmi chutné. Vyzkoušejte je zapečené v troubě podle receptu od Andy vaří pro zdraví. Pokud navíc nechcete či nemůžete lepek, půjde to i bez zahuštění moukou.
Ingredience
Vepřovou kýtu nakrájejte na plátky, mírně je rozklepejte a po obou stranách je osolte a opepřete. Každý plátek z jedné strany potřete trochou plnotučné hořčice a vyskládejte na něj kousek natvrdo uvařeného vejce, nakládané okurky, proužek anglické slaniny nebo špeku a maso stočte do závitku, který zajistěte nití nebo párátky, aby se nerozbaloval. Tímto způsobem zpracujte všechny plátky masa.
V pekáčku rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Čím zlatavější cibule bude, tím tmavší bude omáčka a tím plnější bude mít chuť. Dejte jen pozor, abyste cibulku nespálili.
Na cibulový základ vyskládejte masové závitky, které nechte ze všech stran zprudka osmahnout. Podlijte je trochou vývaru nebo vody, zakryjte pekáč poklicí a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Takto je nechte závitky péct 30 minut, poté odkryjte poklici a pečte dalších zhruba 30 minut, dokud maso úplně nezměkne. Přesná doba pečení závisí na vlastnostech vaší trouby, proto ji podle potřeby přizpůsobte.
Když jsou masové závitky měkké, vyjměte je z pekáče a omáčku zahustěte. Zde máte několik možností. Buďto zaprašte lžící hladké, případně špaldové mouky, důkladně ji rozmíchejte a omáčku poté propasírujte přes sítko a ještě chvíli provařte, nebo výpek s cibulkou jednoduše rozmixujte dohladka.
Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem a trochou česneku, vraťte maso zpátky do omáčky a podávejte s vařenou rýží.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Andy vaří pro zdraví