Vepřový guláš se zeleninou - postup přípravy
Guláše tvoří jednu obrovskou kapitolu světového kulinářského umění. Existuje tolik variant, kolik je kuchařů a zemí, ze kterých pocházejí. Jednou z klasik je guláš na zelenině. I těch je ale bezpočet. Jeden z těchto receptů si můžete uvařit už dnes. Vyskytuje se v něm vepřové maso po boku mrkve, rajčat a červené papriky. Je to tak chutná kombinace, že ji budete rádi opakovat. Navíc je nenáročný na přípravu i suroviny – ostatně jak se na guláš sluší a patří.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Očištěnou mrkev nakrájejte na jemné proužky, případně ji nahrubo nastrouhejte. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo vepřového sádla a osmažte na něm nejprve samotnou cibulku dorůžova a poté k ní přihoďte také mrkev. Společně restujte dalších 5 až 6 minut. Hotovou zeleninu vyklopte z pánve do misky.
Vepřové maso nakrájejte na kostky. Do pánve po smažení zeleniny přilijte trochu oleje a opečte zprudka kousky masa ze všech stran dozlatova.
Do misky vložte rajčatovou pastu a na jemném struhadle k ní nastrouhejte rajčata. Maso v pánvi osolte a opepřete, přidejte k němu rajčatovou směs a restovanou zeleninu. Vše podlijte 700 ml vroucí vody, přihoďte jeden bobkový list, přiklopte pokličkou a zvolna duste 1,5 hodiny.
V misce smíchejte dvě lžíce zakysané smetany se sklenicí vody a jednou polévkovou lžící hladké mouky. Vše rozšlehejte vidličkou dohladka, přilijte do pánve s gulášem a dobře promíchejte.
Červenou papriku nakrájejte na menší kousky. Pokud máte větší kus, použijte jenom polovinu. Nasekanou červenou papriku spolu s jednou polévkovou lžící mleté sladké papriky přisypejte do guláše. Dobře promíchejte, přiklopte znovu pokličkou a pokračujte ve vaření 15 minut.
Nakonec posypejte povrch guláše v pánvi sušenou petrželkou. Ještě na pár minut přiklopte pokličkou, aby se petrželka rozvoněla, a servírujte se svou oblíbenou přílohou.