Vláčná šlehačková bábovka - postup přípravy
Vláčná a lahodná bábovka podle receptu od paní Jany Vaškové se doslova rozplývá v ústech. A pokud nezmizí ze stolu okamžitě (což je značně nepravděpodobné), i na druhý den zůstane vláčná a neztvrdne.
Ingredience (1 hrnek = 250 ml)
Do mísy vyklepněte vajíčka, zasypejte je cukrem, vanilkovým cukrem a začněte je šlehat je do pěny. Postupně přilévejte smetanu a vytvořte homogenní směs.
Polohrubou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a obojí v několika fázích vmíchejte do připravené smetanové směsi. Pokud chcete, přidejte hrst rozinek a jemně mletých vlašských nebo lískových ořechů. Jestliže toužíte po mramorování, rozdělte těsto na dvě části a k jedné z nich přimíchejte kakao.
Těsto vlijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud připravujete mramorovanou bábovku, nalijte do formy nejprve světlé těsto a na něj poté tmavé s kakaem. Připravenou bábovku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct asi 30 minut. Zda je bábovka dostatečně propečená, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez kousků ulpívajícího těsta, můžete ji vytáhnout z trouby.