Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčná šlehačková bábovka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vláčná šlehačková bábovka - postup přípravy

Vláčná a lahodná bábovka podle receptu od paní Jany Vaškové se doslova rozplývá v ústech. A pokud nezmizí ze stolu okamžitě (což je značně nepravděpodobné), i na druhý den zůstane vláčná a neztvrdne.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience (1 hrnek = 250 ml)

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy vyklepněte vajíčka, zasypejte je cukrem, vanilkovým cukrem a začněte je šlehat je do pěny. Postupně přilévejte smetanu a vytvořte homogenní směs.

2. KROK

Polohrubou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a obojí v několika fázích vmíchejte do připravené smetanové směsi. Pokud chcete, přidejte hrst rozinek a jemně mletých vlašských nebo lískových ořechů. Jestliže toužíte po mramorování, rozdělte těsto na dvě části a k jedné z nich přimíchejte kakao.

3. KROK

Těsto vlijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud připravujete mramorovanou bábovku, nalijte do formy nejprve světlé těsto a na něj poté tmavé s kakaem. Připravenou bábovku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct asi 30 minut. Zda je bábovka dostatečně propečená, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez kousků ulpívajícího těsta, můžete ji vytáhnout z trouby.

4. KROK

Bábovku ve formě nechte úplně vychladnout, opatrně ji vyklopte z formy, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů