Vrstvený koláč s tvarohem a jablky - postup přípravy
Skvělý koláč nejen ke kávě můžete upéci ze dvou těst, vrstvy tvarohu a jablek či jiného druhu ovoce. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Vladimíra Bosáková.
Spodní těsto
Tvarohová vrstva
Jablečná vrstva
Vrchní těsto
Dejte do mísy hladkou mouku, moučkový cukr, Heru, vejce, studenou vodu, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Vypracujte těsto. Vymažte plech či formu, případně ji vyložte pečicím papírem. Za pomoci rukou namočených ve vodě těsto volně rozprostřete po dně.
Z měkkého tvarohu, mléka a moučkového cukru vymíchejte tvarohovou náplň a nalijte ji na těsto ve formě. Pak oloupejte jablka, zbavte je jádřince a buď je nakrájejte na malé kousky, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
Dejte jablka na tvaroh a posypejte je cukrem podle chuti a skořicí. Můžete však použít i jiné ovoce, dobrá je na kousky nakrájená rebarbora nebo rybíz.
Vyšlehejte vejce s cukrem a olejem, přidejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a horkou vodu. Vymíchejte těsto a nalijte ho na ovoce. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč, dokud nebude hotový. Jestli je dostatečně propečený, ověřte špejlí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.