Vyladěná slanina, která se jen rozplývá na jazyku - postup přípravy
Představujeme vám recept na přípravu lahodného občerstvení. Je velmi jednoduchý na přípravu a nevyžaduje ani velké úsilí, ani kulinářské umění. S jednoduchými přísadami získáte měkkou, chutnou slaninu, která se doslova rozpouští v ústech a můžete ji dlouho skladovat v chladničce.
Ingredience
Nalijte 1 litr vody do hrnce. Přidejte všechny přísady kromě slaniny a česneku. Směs přiveďte k varu. Míchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Sejměte hrnec z ohně a nechte marinádu vychladnout.
Na kousku slaniny udělejte řezy tak, aby se marináda mohla dostat i do vnitřních částí masa.
Vložte maso do hrnce s marinádou a nechte ho odležet asi 12-24 hodin. Poté maso vyjměte z marinády a dejte na dalších 24 hodin do chladničky. Za dalších 48 hodin je slanina hotová a pěkně odleželá.
K finálnímu dochucení se vám bude hodit ještě česnek a další oblíbené koření. Skvěle chutná například paprika nebo chilli, závisí na vašich chutích. Slaninu zabalte do kuchyňské utěrky, aby nevysychala a při podávání ji krájejte na tenké plátky. Podávejte ji s čerstvým chlebem, nakládanou zeleninou nebo omáčkami dle vaší chuti.
Slaninu uchovávejte v lednici, aby dlouho vydržela. Díky tomu, že je konzervována solí, vydrží klidně i několik dní, až týden. Je však třeba kontrolovat, zda se nekazí. Nejsnadněji to poznáte tak, že k ní přivoníte, případě budete sledovat, zda nechytá zelenou nebo šedou barvu.
Slanina se hodí především jako pohoštění pro pánskou návštěvu. Skvěle chutná k tvrdšímu alkoholu, ale určitě potěší i jen tak k televizi namísto slaných chipsů nebo jiných pochutin. Základem je vždy kvalitní maso, ideálně přímo od řezníka.