Vylepšená francouzská cibulačka - postup přípravy
Francouzská kuchyně je dobře známá svými komplexními gurmánskými pokrmy, které mají příznivce po celém světě. Možná i vy jste si zamilovali oblíbenou francouzskou cibulačku. Zkuste tento recept, který máte hotový do půl hodiny a s minimem přísad. Vše je velmi jednoduché, ale uvidíte, že zároveň neuvěřitelně chutné. Základem pro dokonalou francouzskou cibulačku je zkaramelizovaná cibule během restování. Z cibule se totiž uvolňuje cukr, který dodá polévce ještě lepíš chuť. Je tedy potřeba cibuli skutečně dobře orestovat a zbytečně nespěchat.
Ingredience
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Smažte ji do zlatova na oleji a ke konci přidejte sůl a pepř nebo jiné koření dle chuti. Poté přidejte ještě nasekaný česnek a vše zalijte vínem. Alkohol se během chvilky odpaří, takže polévka je vhodná i pro děti. Přilijte také vodu, promíchejte a vařte pod poklicí po dobu asi 10 minut.
Mezitím si připravíme chlebové tousty se sýrem. Chléb nebo jiné pečivo (bagetu apod.) nakrájejte plátky. Ty pokapejte trochou olivového oleje a nastrouhejte na ně sýr. Nemusí to být jen čedar, volba konkrétního sýra je zcela na vás a vaší chuti. Chlebové plátky vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte jej péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 10 minut. Cílem je pouze to, aby jednotlivé houstičky zhnědly a sýr se na nich hezky zapekl.
A máte skoro hotovo – nyní už jen správně servírovat. Horkou polévku nalijte do hlubokého talíře a na povrch položte jeden nebo dva zapečené tousty dle vaší chuti. Můžete přidat i trochu zakysané smetany nebo jídlo dozdobit trochou jarní cibulky. Možností je celá řada, záleží jen na vaší fantazii.