Zapečené bramborové harmoniky plněné slaninou, sýrem a houbami - postup přípravy
Dokonalá, chutná a zdravá večeře vznikne tak snadno a bez námahy, že tomu nebudete chtít uvěřit. Pečené brambory si vždy velmi rozuměly se slaninou. Když je navíc doplníte ještě o sýr a houby, získáte něco tak neskutečně voňavého a lákavého, že to předčí i velkou spoustu mnohem složitějších a sofistikovanějších pokrmů.
Ingredience
Brambory umyjte, a pokud chcete, oloupejte z nich slupku. Není to ale nutné a můžete ji nechat na bramborách. Díky tomu získáte mnohem zajímavější a rustikálnější chuť celého pokrmu. Vytvořte na povrchu každého bramboru příčné zářezy tak, abyste vytvořili plátky o síle kolem 3 až 4 milimetrů, které jsou na spodní straně spojené.
Do malé misky nalijte trochu olivového nebo jiného rostlinného oleje. Očistěte česnek a prolisujte ho do oleje. Přidejte sůl, mletý černý či barevný pepř a sušené bylinky, jako je třeba tymián, rozmarýn nebo oregano (ty ostatně můžete použít i čerstvé) a vše důkladně zamíchejte. Touto směsí pak s pomocí silikonové štětky potřete celý povrch bramborů, včetně prostoru uvnitř zářezů.
Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Pokud nemáte plátkovou slaninu, pak rozkrájejte na plátky i ji. Do zářezů v bramborech vložte nejprve plátek slaniny, pak plátek sýra a nakonec rozmístěte také plátky hub.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem či alobalem a vyskládejte na něj vedle sebe naplněné brambory. Povrch pekáče zakryjte rovněž kusem alobalu a vložte brambory do trouby předehřáté na teplotu 200 °C a pečte je po dobu 30 minut. Poté sejměte z pekáče alobal a vraťte brambory zpátky do trouby na dalších 10 minut, aby se slanina spekla a brambory na povrchu krásně začervenaly a vytvořily křupavou kůrčičku.
Hotové brambory podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem či s grilovanou zeleninou, případně jen doplněné o malý kousek slaného tvarohu. Jako nápoj vřele doporučujeme kefír či kysané podmáslí.