Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory plněné vejci se slaninou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zapečené brambory plněné vejci se slaninou - postup přípravy

Pečené brambory jsou skvělé a často bohatě stačí jako samostatný pokrm. Když je ale použijete jako základ pro další kreativní kulinářské umění, pak vytvoříte naprosto geniální výtvory, které nadchnou i náročné gurmány. Tahle jednoduchá rustikální dobrota si získá vaše srdce a navíc je veskrze zdravá a plná důležitých vitaminů a minerálů. To je geniální kombinace, díky které se po prvním vyzkoušení tohoto receptu nebudete chtít vzdát.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory ve slupce důkladně vykartáčujte pod tekoucí vodou a osušte. Rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Každou bramboru na povrchu pomažte olivovým olejem, vyrovnejte je na plech a dejte je péct asi na 30 až 40 minut.




Když jsou měkké, vyjměte je z trouby a nechte trochu zchladnout. Lžící pak na vrchu každé brambory vydlabejte široký důlek. V mikrovlnné troubě si rozehřejte máslo, kterým pak vymažte vnitřek každé vydlabané brambory a posypejte solí a pepřem podle chuti.

Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle, slaninu nakrájejte na malé kostičky. Papriku a bylinky omyjte, osušte papírovými utěrkami a ostrým nožem všechny nakrájejte na velmi jemné kousky.

Do každé vydlabané brambory nasypejte trochu strouhaného sýra, přidejte nakrájenou papriku a bylinky a zasypejte kostičkami slaniny. Náplň by měla sahat zhruba do poloviny výšky brambory. Nakonec do každé brambory vyklepněte jedno vajíčko (pokud máte malé brambory, můžete použít křepelčí vejce). Znovu posolte a popepřete a povrch opět zasypejte strouhaným sýrem.

Takto připravené brambory vyskládejte zpátky na plech a vraťte do vyhřáté trouby péct opět na 180 °C po dobu kolem 20 minut.

Pečené brambory podávejte ještě čerstvé, dokud se sýr krásně táhne a žloutek vajíčka je příjemně tekutý a voňavý. Povrch brambor můžete posypat bylinkami, případně je k podávání doplňte jakoukoliv oblíbenou domácí omáčkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů