Zapečené brambory s mletým masem a dvěma omáčkami - postup přípravy
Brambory a mleté maso jsou brány jako obyčejné ingredience. Když se ale správně zpracují a spojí, vznikne dokonalá lahůdka. Dokonce se dvěma druhy omáček.
Základ
Masová směs
Rajčatová omáčka
Bešamel
Posyp
Začněte s vařenými brambory a udělejte z nich známou klasiku – bramborovou kaši. A to tak, že k bramborám přidáte máslo, dále mléko a samozřejmě také sůl. Zde ještě přidáte černý pepř a začnete pasírovat. Postačí důkladně ručně. Případné hrudky jako u klasické bramborové kaše zde nevadí.
Kaše do pekáče
Hotová bramborová kaše, která by měla být spíše pevnější a lepivější, se přesune do pekáče nebo zapékací mísy o velikosti 20 x 30 centimetrů. Bramborovou směs je třeba dohladka rozetřít po celé ploše tak, aby byla až do krajů, všude stejně vysoká.
Oddělte prostor
Jelikož budou dvě omáčky, je třeba zajistit, aby se nesmíchaly. Tvrdý sýr nakrájejte na větší kusy a ve středu bramborové směsi z něho udělejte jakousi hráz. Tak oddělíte jednu a druhou stranu zapékacího pekáče.
Příprava masa
Postup je velmi jednoduchý. Všechny ingredience vložte do mísy a mleté maso zpracujte. Míchejte ho tak dlouho, až se vše důkladně propojí a tedy i dochutí. Poté z masa v dlaních vytvářejte kuličky. Ty vkládejte na pánev s trochou oleje a smažte do zlatova ze všech stran.
Hotové masové kuličky položte do pekáčku s kaší. Vkládejte je s dostatečnými rozestupy a lehce je do kaše zatlačte, ale zároveň ne moc. Pozor také na středovou hráz ze sýra, která by se neměla nijak přerušit.
Příprava omáček
Omáčky na zapečené brambory s mletým masem jsou jednoduché. Základem na bešamelovou je rozpuštěné máslo. Do něho se přidá mouka a vznikne klasická jíška. Dále se přidá mléko a všechny ostatní ingredience. Vše se krátce povaří, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
Rajčatová omáčka je ještě jednodušší. Do rajčatového základu se přidají jednotlivé ingredience, které se promíchají, vše se zahřívá do požadované hustoty. Na závěr přijde petržel pro dochucení a ovonění a omáčka je hotova.
Finalizace
Obě omáčky se nalijí do pekáčku, každá na jednu stranu, oddělenou sýrem. Takto Následně se obě strany posypou nastrouhanou mozzarellou a doladí natrhanou petrželí.
Takto připravené jídlo se při 180 stupních peče po dobu asi dvaceti minut. Následně se pekáč vyndá a jídlo se ještě horké servíruje. Jelikož obsahuje maso i brambory, žádná další příloha není nutná.