Zapečené brambory se žampiony a smetanou - postup přípravy
Tento recept musíte vyzkoušet, pokud milujete jemnou chuť smetanové omáčky s houbami v kombinaci s bramborami. Pokrm je jednoduchý na přípravu a upečete ho za půl hodiny.
Ingredience
Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli, kterou osmažte na rozehřáté pánvi s olejem. Poté omyjte žampiony a nakrájejte je na měsíčky. Omyjte a nakrájejte na kolečka také pórek a všechny tyto ingredience přidejte do pánve.
Oloupejte česnek a pomocí nože jej rozdrťte. Poté česnek nakrájejte na drobné kousky a odložte bokem. Omyjte a nakrájejte najemno také bylinky. Do pánve vsypte nakrájený česnek, zamíchejte ho a rozvoňte. Poté přimíchejte bylinky a směs zasypte moukou.
Do pánve nyní vlijte mléko a část smetany na vaření. Vše zamíchejte a směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nyní vlijte do pánve zbytek smetany a přisypte pórek. Žampionovou omáčku nechte vařit přibližně 10 minut a zatím si na plátky nakrájejte oloupané brambory.
Připravte si mísu na pečení, do které umístěte plátky brambor, na stojato, jeden vedle druhého. Brambory následně zalijte žampionovou omáčkou a zarovnejte ji pomocí vařečky.
Tip: Aby se vám směs z mísy lépe vyndávala, můžete ji vymazat trochou tuku.
Nyní zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a zapečené brambory se žampiony pečte je na 200 °C po dobu 30 minut.
Tip: Brambory můžete podávat samotné, ale mohou se velmi dobře hodit také jako příloha k masu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA