Zapečené květákové rizoto s mozzarellou podle marockého receptu - postup přípravy
Žádné zbytečné sacharidy nehyzdí báječný pokrm z květáku, papriky a koření. Nepohrdnou jím ani ti strávníci, kteří zeleninu obvykle jedí jen neradi anebo vůbec. Pokud ho navíc doplníte pikantní zeleninovou omáčkou či pálivým kečupem, zjistíte, že ke štěstí žádné další suroviny ve skutečnosti ani nepotřebujete.
Ingredience
Květák zbavte listí, rozkrojte ho na polovinu a vykrojte košťál se základnami listů. Hlávku rozdělte na jednotlivé růžičky, které zbavte tuhých stonků, vložte je do misky a zalijte je vodou a trochou octa. Nechte stát 10 minut, abyste zbavili květák veškerých zbytků pesticidů a chemických látek použitých při jeho pěstování. Pak květák slije a nechte důkladně okapat, případně ho dosušte papírovými utěrkami.
Růžičky květáku nastrouhejte na hrubém struhadle. Svazek koriandru zbavte zbytků kořenů a případných poškozených listů a zbytek i se stonky nakrájejte na jemné kousky. Přihoďte koriandr do misky s květákem a podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem, drceným kmínem, sušeným česnekem a kurkumou. Nakonec vše zakápněte olivovým olejem, přidejte prášek do pečiva a dvě lžíce hladké mouky.
Omyjte červenou a zelenou papriku, zbavte je jadřinců a nakrájejte je nejprve na jemné kostičky. Přisypejte je do misky s květákem a kořením a vše důkladně promíchejte. Do vedlejší misky vyklepněte tři vajíčka, trochu je rozšlehejte a zalijte jimi obsah misky. Znovu promíchejte a vyklopte květákovou směs do zapékací mísy vytřené silnější vrstvou másla.
Vložte pekáč do trouby zahřáté na 250 °C a pečte asi 20 až 25 minut. Na dopečenou, ještě horkou směs vyrovnejte plátky mozzarelly, nechte ji, aby se trochu roztekla a naporcujte placku na menší čtverečky, které podávejte spolu s pikantní rajčatovou omáčkou.