Zapečené masové karbanátky s vajíčkem, bramborem a sýrem - postup přípravy
Zajímavý a neobvyklý recept na zapečené karbanátky z mletého masa se bude hodit k rodinnému obědu či večeři. Ostudu ale neudělá ani jako pohoštění na rodinné večírky či zahradní party. Vypadají dobře, chutnají ještě lépe, a přitom jsou snadné a levné na přípravu.
Ingredience
Do hluboké misky vložte mleté maso. Oloupejte tři stroužky česneku a prolisujte je do mísy s masem. Přisypejte také čerstvě mletý černý pepř, sůl, sladkou papriku a mletý koriandr a nejlépe rukou vše důkladně promíchejte, aby se koření promísilo s veškerým masem. Takto připravené maso vložte do ledničky a nechte ho chvilku odležet.
Připravte si zapékací misku nebo pekáček a vytřete jeho dno i stěny máslem, sádlem nebo rostlinným olejem. Oloupejte tři cibule a nakrájejte je na tenká kolečka, a vsypte je do zapékací nádoby a rozprostřete ji rovnoměrně po celém dně. Nakořeněné maso vyndejte z lednice. Namočte si ruce a odebírejte kousky masa asi o velikosti dlaně a formujte z nich kulaté, mírně zploštělé karbanátky, které vyskládejte v mírných rozestupech vedle sebe do pekáčku na vrstvu cibule.
Uvařte dvě vajíčka natvrdo (zhruba 8 až 10 minut). Nechte je úplně vychladnout (uspíšíte to tím, že je ponoříte do ledové vody), oloupejte skořápku a nastrouhejte je na jemném struhadle přímo na povrch jednotlivých karbanátků v pekáčku.
Syrové brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a rovnoměrně je rozdělte na maso s vajíčky. Na jemném struhadle nastrouhejte také sýr a rovněž ho rozdělte na karbanátky v pekáčku. Zdobicí sáček naplňte majonézou a postříkejte jí povrch karbanátků. Vložte pekáč do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte maso po dobu 25 minut.