Zapečené masové kuličky s rýží a zelnými listy - postup přípravy
Pokud jste vyzkoušeli zelné závitky sarmales, chutnaly vám, ale příprava se vám zdá příliš zdlouhavá a pracná, máme pro vás skvělý tip na mnohem jednodušší alternativu. Podobné přísady, báječná chuť a nesrovnatelně méně času stráveného v kuchyni. Co víc si přát!
Ingredience
Omáčka
Rýži propláchněte, vložte ji do hrnce, přidejte 250 ml vody a přiveďte k varu. Když začne vřít, přidejte špetku soli (pokud sůl přidáte do studené vody, bude trvat déle, než ji přivedete k varu) a vařte 5 až 7 minut pod pokličkou na mírném ohni, dokud nebude rýže zpola uvařená. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Zelí rozdělte na poloviny, vykrojte tuhý košťál a zbytek nakrájejte na tenké nudličky, které podle potřeby přepulte.
Na kamnech rozehřejte pánev se silným dnem, rozpusťte na ní máslo a vhoďte na ni cibulku, kterou smažte, dokud nezměkne a nezesklovatí. Pak přihoďte do pánve mrkev a pokračujte ve smažení asi 3 minuty. Nakonec přidejte jemně pokrájené zelí a za častého míchání smažte asi 15 minut. Ke konci smažení ochuťte polovičním množstvím odměřené soli a mletého černého pepře. Odstavte z kamen a nechte zchladnout.
Hovězí a vepřové mleté maso vložte do hluboké mísy. Prolisujte k masu očištěný česnek a přihoďte sůl a černý pepř. Rukama směs dobře promíchejte. Pak přidejte vychladlou zeleninu z pánve a povařenou rýži. Dokořeňte mletým koriandrem a ručně znovu důkladně promíchejte.
Připravte omáčku. Rajčata po obvodu jemně nařízněte, vložte je do cedníku a spařte je vroucí vodou. Pak z nich sloupněte slupku a rozkrájejte je na malé kostičky. Rozehřejte pánev s olejem, osmažte na ní jemně pokrájenou cibuli a když zesklovatí, přidejte nastrouhanou mrkev. Smažte opět asi 3 minuty. Pak přidejte rajčata a za častého míchání pokračujte ve smažení dalších 5 až 7 minut. Osolte, opepřete, přidejte cukr a zakysanou smetanu, promíchejte, přiveďte k varu a stáhněte z ohně.