Zapečené masové placky se zelím - postup přípravy
Máte doma mleté maso, avšak už vás nudí klasické karbanátky nebo sekaná? Pak v sobě probuďte kulinářskou kreativitu a upečte si masové placky s bramborovými plackami, které jsou doplněné o sýr a rajčatovou omáčku.
Bramborové těsto
Masové placky
Další suroviny
Nejprve si nakrájejte na jemné nudličky hlávkové zelí. To pak vložte mísy a promíchejte spolu s hovězím mletým masem, přidejte slunečnicový olej, lisované stroužky česneku, jemně nasekanou cibulku, vsypte hladkou mouku, vložte vejce a ochuťte dle libosti solí a kořením.
Vše promíchejte v homogenní hmotu, z které pak tvořte vyšší masové placky. Ty vyskládejte do vymaštěného pekáčku a udělejte do nich prsty prohlubně.
Příprava bramborového těsta, tvoření bochánků, kompletace pokrmu a jeho pečení
V další fázi si oloupejte brambory (lze vařit i se slupkou tzv. na loupačku) a vařte je do měkka ve vodě. Poté sceďte, rozšťouchejte na pyré a promíchejte s čedarem, mlékem, solí a dalším kořením. Až směs zchladne, tvořte z ní bochánky, které pokládejte do masových „lodiček“.
Vše nakonec přelijte omáčkou z rajského protlaku a vody, posypte strouhaným sýrem a dejte péct do trouby na cca 180 °C po dobu 30 až 40 minut.
Servírování masových placek s bramborovými bochánky a rajčatovou omáčkou
V momentu, kdy bude sýr roztavený na povrchu a krásně zezlátlý, je pokrm upečený. Podávejte jej teplý třeba se zeleninovým salátem. Přejeme dobrou chuť.