Zapečený rýžový pilaf s mrkví a kuřecími stehny - postup přípravy
Chutná večeře z jednoho pekáčku tak, jak ji nejspíš neznáte. Pilaf je tradiční rýžový pokrm zemí východní Evropy. My si dnes ukážeme, jak ho připravit zapečený v troubě spolu s kuřecími stehny a mrkví v lahodné smetanové omáčce.
Ingredience
V menší misce smíchejte tři (případně více, podle chuti) zakysané smetany, přidejte k ní sůl, mletý černý pepř a kari koření a všechno důkladně promíchejte a nechte chvíli odležet.
Kuřecí stehna umyjte a osušte papírovými utěrkami. Vložte je do hluboké mísy a zalijte je směsí kořeněné zakysané smetany a velmi dobře promíchejte, aby kořenící směs úplně obalila všechno maso.
Misku s kuřecími stehny zakryjte přilnavou igelitovou fólií a vložte ji do lednice na 30 minut odležet, aby se kuře natáhlo chutí koření a smetany.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na menší kostky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vhoďte na ni cibuli osmažit dozlatova. Mezitím očistěte mrkev, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a přihoďte ji do pánve k cibulce. Za častého míchání smažte doměkka.
Připravte si velkou zapékací misku nebo pekáček, nasypejte do ní obsah pánve, zasypejte rýží a dochuťte trochou soli.
Na rýži vyrovnejte marinovaná kuřecí stehna a přelijte zbytkem omáčky v misce.
Suroviny v zapékací misce podlijte sklenicí vody (tak, abyste nesmyli omáčku ze stehen), zakryjte poklicí či alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct kolem 40 minut.
Během této doby by se měla voda úplně vsáknout do rýže a kuřecí maso by mělo změknout. Pokud chcete, můžete ještě po dopečení odkrýt víko nebo hliníkovou fólii a nechte ještě 10 minut maso v troubě zčervenat.
Dobrou chuť.