Zapletený jablečný závin z listového těsta - postup přípravy
Jablkový závin z listového těsta patří k těm nejsnazším moučníkům, jaké si můžete dopřát. Pokud vás ale děsí stáčení závinu, vyzkoušejte metodu zaplétání podle paní Věry Dufkové – závin tak vypadá báječně a přitom je mnohem snazší.
Ingredicence
Jablka oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přes cedník přebytečnou šťávu, posypejte je vanilkovým cukrem a skořicí a v případě potřeby k nim přidejte spařené a okapané rozinky nebo nahrubo nasekané vlašské ořechy. Všechny ingredience náplně velmi dobře promíchejte.
Listové těsto vyválejte na placku o délce plechu a šířce okolo 15 cm. Z každé strany podélně rozkrájejte okraje do 4 cm šířky na pásky o šířce 1,5 cm, přičemž uprostřed zbude pás široký 7 cm. Na ten navršte jablkovou náplň a těsto kolem ní uzavřete. To provedete takovým způsobem, že střídavě přes sebe budete překládat úzké pásky z jedné a z druhé strany, aby šly šikmo přes sebe. Tím vytvoříte ozdobné pletení s mezerami mezi jednotlivými pásky. Díky tomu nemusíte štrúdl před pečením propichovat.
Zapletené štrúdly potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct okolo 20 až 30 minut. Během pečení je často kontrolujte, a když začne těsto na povrchu jemně zlátnout, pečení je u konce a můžete záviny vytáhnout z trouby a nechat je vychladnout. Před podáváním je posypejte moučkovým cukrem.