Zavařená rajčata na zimu s koprem - postup přípravy
Zavařování je jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat úrodu z vaší zahrádky a užívat si ji i v zimě. Zavařená rajčata s koprem chutnají téměř jako čerstvě utržená, navíc vám mohou vydržet i roky.
Sterilizace sklenic
Ingredience
Rajčata vhodné velikosti omyjte pod tekoucí vodou. Připravte si tři litrové sklenice (anebo jednu třílitrovou) a také je pečlivě umyjte pod tekoucí vodou, použijte k tomu jedlou sodu. Smíchejte 100 ml 70% octa a 100 ml vroucí vody a touto tekutinou důkladně propláchněte vnitřky sklenic.
Do každé z umytých sklenic vložte oloupaný stroužek česneku a snítku kopru. Každé rajče několikrát propíchněte v blízkosti stopky a vkládejte jedno po druhém do sklenic tak, aby mezi nimi nezůstával příliš velký prostor.
Papriku a dle chuti také pálivou papričku nakrájejte na kousky a vložte mezi rajčata. Do naplněných sklenic vložte navrch opět snítku kopru. Vše zalijte až po okraj vroucí vodou, přiklopte čistým, sterilizovaným víčkem a nechte vychladnout. Po zchladnutí vodu slijte, použijete ji v dalším kroku na nálev.
Do hrnce dejte cukr, sůl a zchladlou slitou vodu z předchozího kroku. Nálev přiveďte k varu a opět jím zalijte rajčata. Vnitřní části víček od sklenic otřete opět 70% octem a sklenice pečlivě utáhněte. Pokládejte je dnem vzhůru na deku, do které je následně zabalte, a nechte chladnout po dobu 2–3 dnů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус