Závin plněný kuřecím masem a bramborami - postup přípravy
Něco mezi závinem a pirohem. To je to, co bude středobodem dnešního článku. Je to dlouhé jako závin, ale není to zavinuté. Je to plněné jako piroh, ale je to mnohem větší než piroh. Plněné kuřecím masem v kefíru a šťouchaným bramborem je to však neskutečně aromatické a už na první ochutnání si získá vaše srdce. Nechte se inspirovat východoevropskou kuchyní a překvapte své blízké touhle báječnou dobrotou!
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte kefír, přidejte máslo, které jste předem rozpustili na kamnech či v mikrovlnné troubě. Vyklepněte do mísy i vajíčko, přidejte lžičku soli, prášek do pečiva a mouku a z těchto přísad pomocí robota, hnětače či ručně zadělejte pevné a nelepivé těsto. Zakryjte ho v misce přilnavou potravinářskou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat a kynout.
Mezitím připravte náplň. Kuřecí prsa dobře umyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Maso nakrájejte na malé kostičky a nasypejte do mísy. Brambory oloupejte a umyjte a rovněž nakrájejte na co nejmenší kostičky. Přidejte do mísy ještě oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, přilijte rostlinný olej, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce ho propracujte rukama a rozdělte ho na dvě stejné části. Válečkem obě rozválejte na velký a tenký obdélník. Doprostřed každého obdélníku umístěte polovinu náplně z kuřecího masa a brambor.
Jeden volný okraj těsta přehněte přes náplň a druhou podélně nakrájejte na tenké proužky. Každý proužek stočte do spirály a přehněte přes první přeloženou část těsta.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a položte na něj obě připravené rolády. Jejich povrch potřete rozkvedlaným žloutkem a posypejte sezamovými semínky.
Nakonec vložte plech do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a nechte péct asi 35 minut.