Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné bramborové překvapení

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 65 minut

Plněné bramborové překvapení - postup přípravy

Karbanátky, řízky, zapečené brambory a těstoviny na tisíc způsobů, to jsou obvykle pokrmy, které mají stálé místo na našem večerním stole. Proč to všechno někdy ale trochu neozvláštnit a připravit rodině pokrm veskrze neobvyklý při zachování veškerých výživových i chuťových nároků? Rádi bychom vám dnes představili jeden takový neokoukaný recept na plněné brambory, který se vám určitě zalíbí. A zachutná!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Šest velikých brambor důkladně umyjte a vykartáčujte, ale neloupejte je. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, lehce je postříkejte rostlinným olejem a osolte a dejte do vyhřáté trouby zapéct na 170 °C po dobu 45 minut.




Čtyři zbylé brambory oloupejte a dejte je zvlášť uvařit do hrnce s osolenou vodou. Když jsou měkké, rozdrťte je na kaši. Dejte pozor, abyste ji nerozbili moc a nezískali jste namísto kaše bramborové škrobové lepidlo.

Když jsou brambory upečené, nechte je trochu zchladnout a ostrým nožem z nich podélně odkrojte vrchní část tak, abyste spodek mohli vydlabat lžící a získali tak šest velkých bramborových loděk.

Vydlabanou dužninu ze šesti brambor vložte do misky. Přidejte k ní zakysanou smetanu, na drobno pokrájenou uzeninu či předem orestované maso, očištěnou a pokrájenou cibulku a dochuťte solí a pepřem.

Pak vše dobře promíchejte a tuto směs rozdělte opět zpátky do brambor a každou zaklopte odříznutým „víčkem“.

Připravte si větší zapékací mísu a na její dno vyklopte bramborovou kaši, kterou velmi dobře upěchujte a vyrovnejte její povrch.

Na bramborovou kaši rozložte plněné a uzavřené brambory, které svrchu polijte bešamelem a zasypejte strouhaným sýrem.

(Pro přípravu bešamelu zpěňte 50 g másla na mírném ohni, přidejte 2 lžíce mouky, které na másle orestujte a vše zalijte 750 ml mléka. Lehce osolte a na mírném ohni vařte do zhoustnutí.)

Takto připravený pekáč s bramborami vložte zpět do trouby vyhřáté stále na 170 °C a pečte dalších 20 minut.

Poté vyndejte z trouby, nechte lehce zchladnout a podávejte s vrstvou bramborové kaše a doplněné o čerstvý zeleninový salát, který pokrmu dodá barevnost a svěžest.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů