Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zeleninová směs do polévek a omáček

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Zeleninová směs do polévek a omáček - postup přípravy

Zeleninové směsi do polévek a omáček jsou jednou z nejprodávanějších komodit v supermarketech a podle toho také vypadá jejich cena. Zde je ale skvělý návod, jak si připravit svou vlastní, a nemusíte ani nic zavařovat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli očistěte a nakrájejte ji na větší kostky, které v elektrickém sekáčku rozsekejte najemno a vložte ji do velké mísy. Jemně nasekejte také očištěnou papriku a mrkev a obojí promíchejte v míse s cibulí. Stejným způsobem zpracujte také očištěný pastinák a celer. Nať z celeru, petrželku a čtyři stroužky česneku rovněž rozsekejte a přidejte do směsi.

2. KROK

Zeleninu v míse zasypejte 200 gramy soli a všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se sůl rozptýlila do celého objemu zeleninové směsi. Právě ta totiž zajistí, že se nám zelenina přes celou zimu nezkazí.

3. KROK

Připravte si čisté a sterilizované uzavíratelné sklenice i s víčky a rozdělte do nich připravenou zeleninovou směs tak, aby dosahovala až po okraj. Pevně zatáhněte víčka a dejte u toho pozor, aby kousky zeleniny neulpěly na hraně sklenice či v oblasti závitu. Kvůli tomu by mohly vzniknout netěsnosti, které by mohly způsobit zkázu obsahu sklenice.

4. KROK

Takto připravená zelenina vám bez problémů vydrží i celou zimu nebo déle. Používejte ji při přípravě omáček, polévek či salátů, které před přidáním zeleniny ale nesolte, neboť sůl už obsahují. Mohli byste tak pokrm nedopatřením snadno přesolit.

5. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů