Zeleninová směs do polévek a omáček - postup přípravy
Zeleninové směsi do polévek a omáček jsou jednou z nejprodávanějších komodit v supermarketech a podle toho také vypadá jejich cena. Zde je ale skvělý návod, jak si připravit svou vlastní, a nemusíte ani nic zavařovat.
Ingredience
Cibuli očistěte a nakrájejte ji na větší kostky, které v elektrickém sekáčku rozsekejte najemno a vložte ji do velké mísy. Jemně nasekejte také očištěnou papriku a mrkev a obojí promíchejte v míse s cibulí. Stejným způsobem zpracujte také očištěný pastinák a celer. Nať z celeru, petrželku a čtyři stroužky česneku rovněž rozsekejte a přidejte do směsi.
Zeleninu v míse zasypejte 200 gramy soli a všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se sůl rozptýlila do celého objemu zeleninové směsi. Právě ta totiž zajistí, že se nám zelenina přes celou zimu nezkazí.
Připravte si čisté a sterilizované uzavíratelné sklenice i s víčky a rozdělte do nich připravenou zeleninovou směs tak, aby dosahovala až po okraj. Pevně zatáhněte víčka a dejte u toho pozor, aby kousky zeleniny neulpěly na hraně sklenice či v oblasti závitu. Kvůli tomu by mohly vzniknout netěsnosti, které by mohly způsobit zkázu obsahu sklenice.
Takto připravená zelenina vám bez problémů vydrží i celou zimu nebo déle. Používejte ji při přípravě omáček, polévek či salátů, které před přidáním zeleniny ale nesolte, neboť sůl už obsahují. Mohli byste tak pokrm nedopatřením snadno přesolit.
Videorecept krok za krokem