Zeleninové řízky - postup přípravy
Domácí rychlovaření získává zcela nový rozměr. Napadlo vás někdy připravit řízky z kupované mražené zeleniny? Paní Danu L. ano a dopadlo to na výbornou.
Ingredience
Mrazenou zeleninu vsypte do hrnce s vroucí vodou a uvařte ji do poloměkka. Vodu slijte a zeleninu nechte vychladnout. Poté ji buďto umelte (nahrubo či najemno, dle chuti), anebo ji prostě rozmačkejte vidličkou. Přidejte sůl, mletý černý pepř, jedno vajíčko a trochu strouhanky a hladké mouky, abyste vytvořili soudržnou a kompaktní směs, která se nebude rozpadat při obalování.
Připravte si tři talíře s hladkou moukou, strouhankou a rozšlehaným vajíčkem. Ze zeleninové hmoty vytvářejte řízečky, které obalujte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje a každý karbanátek na něm zvolna smažte po obou stranách dozlatova.
Zeleninové řízky po dosmažení nechte okapat na talíři vyloženém několika vrstvami papírových utěrek a podávejte spolu s vařeným bramborem či bramborovou kaší a s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.