Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zeleninový chléb bez bílé mouky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Zeleninový chléb bez bílé mouky - postup přípravy

Až vyzkoušíte tuto zdravější alternativu tradičního pečiva, už nebudete chtít to z obchodu. Zeleninový chléb obsahuje zdravá semínka a nenajdete v něm bílou mouku.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Na vymazání

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z cukety odkrojte okraje, které nebudete potřebovat. Zbytek zeleniny nakrájejte na kolečka, která vložte do většího hrnce.

2. KROK

K cuketě přidejte oloupanou nakrájenou mrkev a ingredience zalijte 350 ml vody, kterou osolte. Zeleninu vařte 15–20 minut, do změknutí. 

Tip: Chcete-li, můžete do hrnce přidat také oloupané stroužky česneku.

3. KROK

Do mixéru vsypte 250 g ovesných vloček  a rozmixujte je na jemný prášek, který přesypte do větší mísy. Tam ho smíchejte se solí, mletou sladkou paprikou a kari. 

Tip: Kari můžete nahradit jiným oblíbeným kořením. 

4. KROK

Zeleninu slijte, v míse ji zalijte 125 ml vody a rozmixujte ji na kaši, do které vmíchejte sušené droždí. Směs zakryjte fólií a nechte ji 15 minut reagovat. 

5. KROK

Mezitím opražte, na suché pánvi, slunečnicová semínka. Asi po minutě k nim přidejte sezamová semínka a směs vmíchejte do mísy se suchými ingrediencemi. Přidejte také lněná semínka a nakonec zeleninovou směs. 

6. KROK

Z ingrediencí vytvořte těsto, do kterého vmíchejte olivový olej, a jakmile se ingredience propojí, dalších 100 g rozmixovaných vloček. 

Tip: Aby se ingredience snadněji spojily, vločky přidejte ve dvou dávkách.

7. KROK

Formu na chléb vyložte pečicím papírem, který potřete trochou másla. Poté do ní rozprostřete připravené těsto, jehož povrch uhlaďte a posypte lněnými semínky.  

Tip: Místo másla můžete papír potřít také olejem.

8. KROK

Těsto ve formě zakryjte fólií a nechte ho odpočívat dalších 15 minut. Poté ho pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 50–60 minut.

9. KROK

Upečený zeleninový chléb vyklopte na chladící mřížku a nechte ho volně chladnout. Poté ho servírujte, nakrájený na kousky, společně s oblíbenou pomazánkou nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu či salátům. 

10. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: Kochen  Familie Cool

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů