Zelná polévka se smetanou - postup přípravy
Zelná polévka neboli zelňačka je jedním z těch pokrmů, na něž existuje tolik receptů, kolik kuchařů je vaří. Vyzkoušejte zajímavou variantu s dvojitou smetanou podle receptu od babičky paní Ivany Reisingerové.
Ingredience
V hrnci s vodou nechte uvařit uzené maso doměkka. Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a nechte je ve druhém hrnci uvařit rovněž doměkka.
Jednu velkou, nebo dvě menší cibule oloupejte, nasekejte nadrobno a v jiném hrnci s trochou sádla ji osmahněte dozlatova. Přisypejte sladkou a uzenou papriku, krátce ji za stálého míchání zarestujte a přisypejte hladkou mouku. Nechte ji opéct dozlatova a zalijte ji vývarem z uzeného masa. Důkladně mouku ve vývaru rozmíchejte a nechte vařit.
Kysané zelí slijte, propláchněte, trochu ho pokrájejte a přihoďte ho do hrnce s polévkou. Vařte zelí alespoň půl hodiny, nebo i déle. Polévku podle chuti osolte a opepřete, a když je zelí měkké, přilijte do polévky sladkou a zakysanou smetanu, promíchejte, nechte chvilku provařit a odstavte z ohně.
Uvařené uzené maso nakrájejte na kostičky a spolu s uvařenými a slitými brambory jej přidejte do polévky, kterou už dále nevařte a rovnou podávejte.