Žemlovka s jablky a tvarohem - postup přípravy
Z bílého či sladkého pečiva a jablek je vždy vynikající žemlovka, chuť jde vylepšit i přidáním tvarohu nebo rozinek. Recept nám poskytla paní Marie Kopalová.
Ingredience
V míse rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte vanilkový cukr. Pokud máte rádi sladší žemlovku, můžete směs přisladit. Pokud by bylo mléka a vajec málo, můžete trochu mléka a ještě vejce přidat.
Veku nakrájejte na plátky, můžete použít i jiné bílé pečivo nebo například sladké, jako jsou loupáčky či vánočka. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, rozinky namočte alespoň na hodinu do rumu a tvaroh smíchejte s cukrem podle chuti.
Formu vymažte máslem. Plátky veky namočte do mléka, aby navlhly, a dejte je na dno. Dejte na ně vrstvu tvarohu, na něj dejte jablka a posypejte je skořicí podle chuti. Pokud jsou jablka moc kyselá, můžete je mírně osladit.
Poté je posypejte rozinkami. Nahoru rozložte další vrstvu veky a vše zalijte zbylým mlékem s vejcem. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte žemlovku do zlatova.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.