Žemlovka z toustového chleba - postup přípravy
Toustový chléb nemusí být jenom na tousty, ale lze si z něho připravit lahodnou zemlbábu s jablky. Jednoduchý recept na ni nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na zemlbábu
Ve větší míse rozšlehejte mléko a vejce se špetkou soli. Do mléka se bude namáčet toustový chléb, musí ho tedy být tolik, minimálně půl litru, aby vám to na namočení vystačilo. Do druhé mísy si na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka.
Zapékací mísu silně vymažte máslem a na její dno položte namočené plátky toustového chleba. Na ně dejte nastrouhaná jablka, která posypejte skořicovým cukrem, přidejte ještě dle chuti skořici a případně cukr. Záleží, jak sladkou zemlbábu máte rádi a jak kyselá používáte jablka. K jablkům je možné přidat i pár rozinek.
Jablka přikryjte opět vrstvou namočeného toustového chleba a navrch přidejte zbytek másla. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte, dokud nebude zemlbába hezky dozlatova. Servírujte ji posypanou moučkovým cukrem.