Zimní salát z rajčat a okurek - postup přípravy
Lahodný zeleninový salát z rajčat, okurek a cibule vydrží přes celou zimu i bez klasického zavařování. Zelenina si udrží vzhled i chuť téměř jako čerstvě utržená.
Ingredience na sklenici o objemu 1 litr
Marináda
Sklenice i víčka nechte 5 minut vřít v hrnci s vodou a směsí jaru a jedlé sody a nechte je vyschnout. Tento postup plnohodnotně nahradí klasické dlouhé sterilizování v hrnci nebo v troubě a účinné je zrovna tak. Zavařování díky tomu značně urychlíte.
Na dno každé sklenice vložte vložte tenký kroužek feferonky, jeden bobkový list, půl lžičky sušené bazalky a dvě kuličky černého pepře. Přidejte malý deštníček kopru, na tenké plátky pokrájený stroužek česneku.
Na koření přidejte na kolečka pokrájenou poloviční dávku okurek, další vrstvu tvoří na půlkulaté proužky nakrájená cibule, na ni nasypejte část rajčat nakrájených na kolečka. Na rajčata nasypejte hrst nadrobno nasekané petrželky. Vrstvy v tomto složení opakujte, dokud nebude sklenice plná a vrstvy zakončete kusem křenového listu.
V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a zalijte s ní obsah sklenic až úplně po okraj. Zlehka je zavíčkujte a nechte je stát 15 minut. Poté vodu ze sklenic slijte do hrnce a podle jejího množství spočítejte množství cukru a soli na marinádu. Přidejte je do vody a přiveďte ji k varu.
Mezitím do každé sklenice přidejte jednu lžíci octa a dvě lžíce rostlinného oleje, který zahřejte, ale nevařte. Nakonec zeleninu ve sklenicích zalijte vroucím nálevem až po okraj sklenic a pevně je uzavřete víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru, zabalte je do teplé deky a nechte je zvolna vychladnout.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: ЧудоДелки