Žmolenkový koláč s tvarohem - postup přípravy
I přesto, že se internet doslova hemží recepty na různé moderní dezerty, z jejichž nádhery zrak přechází, jsou stále nejlepší klasické staré moučníky, jako je žmolenkový koláč. Upečte si ho podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové a žádný jiný už nikdy nebudete potřebovat.
Na těsto
Na náplň
Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky, zasypejte ho moučkovým cukrem, práškem do pečiva a polohrubou moukou a rukou rychle propracujte na drobivou až písčitou konzistenci.
Připravte si formu na koláč či na dort, vytřete jí máslem a vysypejte krupicí a na dno vsypte dvě třetiny připravené žmolenky, kterou upěchujte na dno i ke stěnám formy, čímž vytvoříte jakousi drobenkovou mističku. Formu s těstem vložte prozatím do lednice a připravte náplň.
Tvaroh vyklopte do misky, přisypejte moučkový cukr, vanilkový pudink a vyklepněte dvě vajíčka a ručním šlehačem vše vyšlehejte do hladké a homogenní konzistence. Formu s korpusem vyndejte z lednice, vlijte do něj tvarohovou náplň.