Pečený lilek na zimu - postup přípravy
Lilek je zvláštní druh zeleniny, která obvykle nemá příliš ráda pobyt v chladu. Přesto však existují fígle, jak jej zamrazit na zimu tak, aby chutnal jako čerstvý.
Ingredience
K uchování lilku nepotřebujete nic víc než jen nůž, plech, pečicí papír, párátko a troubu. A pak také igelitové sáčky a mrazák. Celý postup je až primitivně snadný.
Lilky omyjte a osušte a špičkou nože v nich vytvořte po celém obvodu několik zářezů, aby během pečení mohla unikat pára a lilky v troubě neexplodovaly. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj celé lilky i se stopkami.
Plech s lilky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte lilky péct asi 40 minut, dokud nejsou zcela měkké, což vyzkoušejte zapíchnutým párátkem. To musí dužninou projít zcela bez odporu.
Upečené lilky vyskládejte do hrnce, zakryjte je pokličkou a nechte je takto zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. Díky tomu se uvolní slupka, kterou následně pečlivě oloupejte a odstraňte také část se stopkou.
Oloupané lilky vyskládejte po 2 kusech do igelitových sáčků, z nichž vymačkejte veškerý přebytečný vzduch, a zavažte je. Poté je vložte do mrazáku, kde vydrží klidně celý rok. Před použitím nechte lilky zvolna rozmrazit a použijte na přípravu salátů a dalších teplých i studených pokrmů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарный Микс с Кристиной Оловянниковой