Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečený lilek na zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pečený lilek na zimu - postup přípravy

Lilek je zvláštní druh zeleniny, která obvykle nemá příliš ráda pobyt v chladu. Přesto však existují fígle, jak jej zamrazit na zimu tak, aby chutnal jako čerstvý.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

K uchování lilku nepotřebujete nic víc než jen nůž, plech, pečicí papír, párátko a troubu. A pak také igelitové sáčky a mrazák. Celý postup je až primitivně snadný.

2. KROK

Lilky omyjte a osušte a špičkou nože v nich vytvořte po celém obvodu několik zářezů, aby během pečení mohla unikat pára a lilky v troubě neexplodovaly. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj celé lilky i se stopkami.

3. KROK

Plech s lilky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte lilky péct asi 40 minut, dokud nejsou zcela měkké, což vyzkoušejte zapíchnutým párátkem. To musí dužninou projít zcela bez odporu.

4. KROK

Upečené lilky vyskládejte do hrnce, zakryjte je pokličkou a nechte je takto zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. Díky tomu se uvolní slupka, kterou následně pečlivě oloupejte a odstraňte také část se stopkou.

5. KROK

Oloupané lilky vyskládejte po 2 kusech do igelitových sáčků, z nichž vymačkejte veškerý přebytečný vzduch, a zavažte je. Poté je vložte do mrazáku, kde vydrží klidně celý rok. Před použitím nechte lilky zvolna rozmrazit a použijte na přípravu salátů a dalších teplých i studených pokrmů.

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů