Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí šneky se skořicí z kynutého listového těsta

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí šneky se skořicí z kynutého listového těsta - postup přípravy

Listové těsto je neuvěřitelně univerzální substance, ze které připravíte hory sladkých i slaných druhů pečiva s náplní, jejíž druh limituje jen vaše kulinářská představivost a možnosti vaší spižírny. Představíme vám ten nejjednodušší recept na sladké listové šneky s náplní z lahodného skořicového cukru, které jsou tou nejrychleji upečenou snídaní či svačinou na světě.

Ingredience pro:
15 porcí

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Nejprve připravte máslovou placku do těsta. Do mísy prosejte 40 gramů hladké mouky a přidejte k ní 250 gramů změklého másla. Zpracujte na homogenní směs, kterou přeneste na pomoučněnou pracovní plochu a vytvořte obdélníkovou placku silnou kolem 2 cm. Tu zabalte do fólie a dejte do lednice vychladit.

2. KROK

Droždí rozpusťte v teplém mléce spolu s 1 lžičkou cukru a trochou mouky. Promíchejte a nechte čtvrt hodiny stát, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna a bublinky. Do hluboké mísy prosejte zbytek mouky, přidejte sůl, zbylý cukr, jeden žloutek a aktivované droždí. Zadělejte homogenní a nelepivé těsto, z něhož vytvořte kouli, na jejím povrchu vytvořte křížem dva zářezy a nechte pod utěrkou 20 až 30 minut kynout.

3. KROK

Poté ho rozválejte do tenkého plátu, do jehož středu položte máslovou placku z lednice a těsto přes ni ze stran střídavě přehněte. Rozválejte na plát, který poskládejte jako ručník při žehlení, znovu rozválejte a dejte vychladit do lednice na 15 až 20 minut. Postup opakujte ještě dvakrát.

4. KROK

Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 30 x 40 cm o síle něco málo pod 1 centimetr. Celou plochu těsta potřete štědrou vrstvou másla. Do misky nasypejte cukr a přidejte k němu skořici. Obojí dobře promíchejte a touto směsí posypejte máslovou vrstvu na těstě (anebo můžete použít už hotový skořicový cukr). Cukrový posyp pak potřete druhou vrstvou másla.

5. KROK

Takto připravený plát těsta stočte ze širší strany do pevné rolády. Nožem ji rozkrájejte na kousky o síle 2 až 3 centimetry, které naležato vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Dlaní každý šnek mírně rozplácněte. Zakryjte plech se šneky utěrkou a nechte je 15 minut kynout.

6. KROK

Povrch šneků pak potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby vyhřáté na 210 °C péct po dobu 15 až 20 minut. Po dopečení nechte zchladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů