Křupavé domácí bramborové hranolky se sýrovou omáčkou - postup přípravy
Usmažit opravdu křupavé domácí bramborové hranolky je malá alchymie. Pokud jste to někdy zkoušeli, možná jste zjistili, že tak snadné to není. Nebo spíš, snadné to je, ale musíte vědět, kudy na to. My vám poradíme, jak takové opravdu křupavé a vypečené domácí hranolky připravit a jako bonus od nás získáte recept na perfektní sýrovou omáčku. Protože tatarka už je okoukaná, a protože se sýrem všechno chutná mnohem lépe!
Hranolky
Sýrová omáčka
Umyjte brambory a oloupejte z nich slupku. Ostrým nožem odkrojte kulaté boky a zbytek nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru. Ty pak položte na sebe a rozkrájejte je na obdélníkové hranolky. Když takto rozkrájíte všechny brambory, hotové hranolky nasypejte do hluboké mísy a zalijte je vodou tak, aby byly všechny zcela potopené. Pak počkejte 20 až 30 minut, dokud se z hranolků nevyplaví veškerý nadbytečný škrob, který způsobuje měknutí hranolek a brání jim, aby byly po usmažení křupavé. Po půlhodině hranolky slijte, a ještě několikrát je propláchněte proudem vody.
Na kamnech přiveďte k varu vodu s trochou soli a vsypte do ní hranolky, které na středním ohni povařte po dobu 5 minut. Opět slijte vodu přes cedník a nechte okapat. Vyklopte hranolky do tácu vystlaného papírovými utěrkami a nechte je úplně vychladnout a oschnout. Pro urychlení je můžete na povrchu papírovými ubrousky otřít. Když jsou suché, nasypejte je do mísy nebo do uzavíratelného igelitového sáčku, zasypejte je kukuřičným škrobem a dobře je protřeste, aby se dokonale obalily jemným práškem.
Do hluboké pánve nalijte vysokou vrstvu rostlinného oleje a čekejte, dokud není úplně horký a na dně se nezačnou vytvářet bublinky. Pak vsypte připravené hranolky dovnitř a na středním ohni je fritujte 5 až 8 minut. Pak je děrovanou lžící vyjměte z oleje ven a nechte je v míse s papírovými ubrousky vychladnout. Mezitím připravte sýrovou omáčku a jakmile jsou hranolky studené, vraťte je zpátky do horkého oleje na dalších 5 minut, tentokrát na nejvyšší teplotu. Smažte hranolky dozlatova, nechte okapat od oleje, podle chuti dosolte a podávejte spolu se sýrovou omáčkou.
Pro přípravu sýrové omáčky rozehřejte na pánvi kousek másla, přidejte k němu hladkou mouku, čtvrt lžičky soli a stejné množství práškového chilli. Promíchejte a přilijte 100 mililitrů mléka. Přidejte mletý černý pepř a 70 gramů čedaru, který rozpusťte a promíchejte do hladké a husté hmoty. Nechte chvíli na mírném ohni provařit a když se bublání varu výrazně zpomalí, odstavte omáčku z ohně, přelijte do misky a nechte vychladnout.