Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bůček v kořeněné pivní omáčce se salátem z brambor a zelí

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Bůček v kořeněné pivní omáčce se salátem z brambor a zelí - postup přípravy

Masožravci budou vrčet blahem! Pořádný kus bůčku v omáčce z piva je něco, čím neurazíte žádného pořádného muže. A aby i páni tvorstva snědli něco zdravého, připravte k masu salát z brambor a zelí. Neuvěřitelně se k bůčku hodí a můžete mít jistotu, že ani ti nejzarytější odpůrci zdravého stravování s tím nebudou mít problém.

Ingredience pro:
10 porcí

Bůček v omáčce

Salát

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Bůček i s kůží nakrájejte na čtyři stejně velké části a ze všech stran je posypejte solí a mletým černým pepřem. Na kamnech rozehřejte suchou pánev a když je rozpálená, vyrovnejte na ni kusy bůčku, které postavte na bok. Takto bůček opékejte ze všech stran, aby maso získalo na okrajích nádherně zlatou barvu. Pak ztlumte žár na minimum a přilijte do pánve půllitr světlého piva. Když přestane pěnit, opět žár zvyšte a přidejte do piva jednu hvězdičku badyánu a dvě čajové lžičky sušeného česneku a na středním ohni přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a nechte maso dusit.

2. KROK

Mezitím nachystejte marinádu. Do misky nalijte 50 mililitrů sójové omáčky, přidejte k ní mletou sladkou papriku, vločkové chilli a dvě lžičky cukru a vše dobře promíchejte. Jakmile se maso vaří 10 minut, odklopte pánev, zalijte maso připravenou marinádou a zase ho zpátky přiklopte.

3. KROK

Nyní přichází řada na bramborový salát. Tři brambory důkladně umyjte kartáčkem, a i se slupkou je vhoďte do hrnce, zalijte je vodou a na kamnech přiveďte k varu. Když začnou bublat, přidejte jednu lžičku soli, promíchejte a vařte brambory doměkka. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Tři nakládané okurky nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do misky k cibuli. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kostky, které rovněž přidejte do mísy. Nakládané zelí slijte, vymačkejte přebytečnou šťávu a vložte ho do mísy k ostatní zelenině. Přidejte také konzervovaný hrášek a zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

4. KROK

Vraťte se zpátky k masu, které už by mělo být docela uvařené a pěkně tmavé na povrchu. Zasypejte ho asi třetinou čajové lžičky mleté pískavice a maso v pánvi pootočte. Teď už ho nechte vařit bez pokličky, aby se šťáva zredukovala. Přidejte do pánve jednu nebo dvě snítky čerstvého rozmarýnu a na plátky pokrájené stroužky česneku. Ještě 20 minut vařte a odstavte z pánve. Hotový bůček nakrájejte na plátky, přelijte ho omáčkou a podávejte s kopečkem bramborového salátu se zelím. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů