Pečené šišky z mletého masa s bramborem - postup přípravy
Když se řekne kebab, každý si představí plátky masa. Realita však bývá trochu jiná a základem tohoto pokrmu je maso mleté. Proto zkuste zajímavou variaci na světově známé jídlo, které rozhodně osloví každého.
Ingredience
Vezměte větší cibule, ty oloupejte a všechny je na hrubší straně struhadla. Vložte nastrouhanou cibuli do cedníku a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu. Následně ji vložte do mísy, kam k ní přidáte také veškeré mleté maso. Může být vepřové, hovězí, ale lze použít také mix. K masu přidejte sůl, pepř, mletou papriku, koriandr a v případě zájmu i jakékoliv jiné koření, dle vlastních chuťových preferencí. Maso s kořením a cibulí důkladně promíchejte. Zakryjte folií a nechte asi 25 minut odpočívat.
Připravte si brambory. Budete je potřebovat se slupkou, proto je důkladně omyjte a také očistěte. Nožem je překrojte na poloviny. Vezměte špek a nakrájejte ho na velmi tenké plátky. Hlubší plech vytřete trochou oleje a vyskládejte na něho poloviny brambor. Špek propíchněte párátkem a zapíchněte daný kousek do každé brambory. Ty vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40 minut.
Z mletého masa začněte tvořit klasické menší šišky. Každou z nich propíchněte špejlí, nebo jehlou na špízy a odložte na prkénko. Stejným způsobem zpracujte veškeré připravené mleté maso. Z trouby vyndejte klasickou mřížku a mleté maso na ni vyskládejte. Jako byste ho skládali na rošt při grilování – to je jedna z možných letních příprav tohoto jídla. V zimě si musíte vystačit jenom s troubou.
Mřížku vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte po dobu 15 minut. Pod mřížku je vhodné umístit plech s trochou vody, který bude zachytávat kapající omastek. Když jsou hotové brambory, vyndejte je z trouby a servírujte na talíř. K nim následně přidejte také upečené masové šišky. Jídlo můžete ozvláštnit i posypáním čerstvým kořením, nebo třeba dipem ze zakysané smetany.