Jemný ořechový dort s dvoubarevným pudinkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy
Nejkřehčí dort s nejjemnějším krémem, jaký jste kdy jedli. Toto je jeden z nejúspěšnějších receptů na domácí dezerty, které se kdy objevily na sociálních sítích. Potřeba je jen pár těch nejzákladnějších přísad a výsledek je tak pohledný, lahodný a křehký, že byste to od něj vůbec neočekávali.
Těsto
Krém
Vyklepněte devět vajíček a oddělte bílky od žloutků do zvláštních misek. Žloutky na moment odložte stranou. Bílky smíchejte s cukrem a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do měkké pěny. Vlašské ořechy vsypte do mixéru a rozemelte je najemno. Pak je přidejte do bílkové hmoty, zasypejte hladkou moukou a všechny ingredience do sebe velmi dobře zapracujte. Připravte si plech o velikosti 25 x 25 centimetrů, jeho dno vyložte pečicím papírem a vlijte do něj bílkovou hmotu, kterou rozprostřete po celé ploše dna do rovnoměrné vrstvy a uhlaďte povrch do roviny. Takto připravené těsto vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 30 minut.
Upečené těsto nechte vychladnout a podélně ho rozkrojte na tři pláty. Jeden z nich vraťte zpátky do formy. Nyní připravte žloutkový krém. K odděleným vaječným žloutkům přisypejte cukr a kukuřičný škrob, přidejte vanilkovou esenci a metličkou vše rozmíchejte do jednolité konzistence. Na kamnech zahřejte v kastrůlku jeden litr mléka a když začne vřít, vlijte do něj za stálého míchání žloutkovou hmotu. Dobře směs promíchejte a za nepřetržitého míchání vařte směs do zhoustnutí. V průběhu vaření k pudinkové hmotě přidejte ještě kousek másla.
Hotový krém rozdělte do dvou misek a do jedné z nich přidejte na kousky rozlámanou čokoládu nebo čokoládové chipsy. V horkém krému je dobře rozmíchejte, abyste získali jednolitou tmavou hmotu. Nyní vezměte světlý krém, vlijte ho do formy na korpus a urovnejte ho do rovnoměrné vrstvy. Na krém položte prostřední plát těsta, na něj vyklopte čokoládový pudinkový krém a opět jej rozprostřete po celé ploše těsta. Navrch položte poslední plát těsta a vložte dort do lednice na 2 hodiny ztuhnout.
Zatímco se dort chladí, připravte šlehačku. Smetanu ke šlehání smíchejte v míse s cukrem a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do pevné pěny. Tu navršte na vrchní korpus dortu a urovnejte do roviny. Vršek posypejte hoblinkami strouhané čokolády a s velkou chutí podávejte spolu s voňavým čajem nebo kávou.