Bramborové placky s mrkví, sýrem a šunkou - postup přípravy
Když se kuchyní rozline vůně bramboráků s cibulí a česnekem, seběhne se celá rodina, protože kdo by nemiloval bramborové placky v různých obměnách. Tento recept ozvláštňuje tradiční bramboráky o mrkev, sýr a šunku, ale lze si pohrát i s dalšími přísadami, které se k nim výtečně hodí. A lze využít i zbytky ze spíže a lednice.
Ingredience
Bramborové placky na všechny způsoby jsou velmi vděčné a snadné jídlo na přípravu. Připravte si velkou mísu nebo jinou nádobu a vybrané brambory oškrábejte. Poté je omyjte a nastrouhejte na středním struhadle. Struhadlo se středními oky je pro brambory vhodnější než strouhání najemno, kde lze naopak nastrouhat omytou a očištěnou mrkev. Oloupanou cibuli nakrájejte velmi nadrobno.
Veškerou zeleninu přesypejte do mísy a pořádně zamíchejte. Přebytečnou tekutinu slijte, především brambory mohou pustit šťávu. Brambory je možné použít pozdní i rané, ale právě u raných počítejte s přebytkem tekutiny. Můžete také přidat pár lžic mouky, aby byla konzistence ideální pro smažení.
Poté nastrouhejte tvrdý sýr a přidejte jej do směsi spolu s na kostičky nakrájenou šunkou. Oloupané stroužky česneku prolisujte k zelenině. Vše dokonale promíchejte, aby se chutě promísily. Pracujte rychle, aby brambory nezčernaly, a po osolení počítejte, že ještě pustí vodu. Opepřete a můžete přidat další oblíbené bylinky ze zahrádky. Hodí se kopr, petrželka i koriandr.
Rozpalte v pánvi olej a pomocí naběračky nalijte do pánve těsto a rozetřete. Smažte na mírném oleji do zlatova z obou stran. Po vyjmutí dejte placky okapat na papírovou kuchyňskou utěrku, aby nebyly mastné. Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou nebo s dipem ze zakysané smetany ochucené prolisovaným česnekem a nasekaným koprem.