Strakaté fazole v zeleninové chilli omáčce - postup přípravy
Kam by došli kovbojové bez pořádného kotle fazolí v omáčce! Pokud si je chcete také vyzkoušet, ale zároveň nepatříte mezi milovníky masa, bude tento recept přesně pro vás. Bude ale chutnat i tomu, kdo si jinak život bez masa představit neumí. Recept je snadný a pozor: nepočítá s fazolemi z konzervy, ale s opravdovými sušenými. Pokud ale máte jen ty konzervované, snadno si vystačíte i s nimi.
Ingredience
Suché fazole nasypejte do hrnce a zalijte je vodou. Nechte je přejít varem, vodu z nich slijte a nahraďte ji dvěma litry nové. K té pak přidejte jednu celou chilli papričku a čtyři bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte fazole doměkka, což bude trvat zhruba kolem dvou hodin.
Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Pět minut ji restujte na pánvi s trochou olivového oleje. Očistěte dva řapíky celeru a nakrájejte je na proužky, které přihoďte k orestované cibulce a pokračujte ve smažení dalších 6 minut. Pak přidejte do pánve rajčatovou pastu a vše důkladně promíchejte.
Z uvařených fazolí slijte vývar do misky. Přidejte k němu lžičku soli a drceného koriandru, prolisujte šest stroužků česneku a dochuťte trochou mletého černého pepře. Šťávu dobře promíchejte a odložte stranou.
Část uvařených fazolí rozdrťte šťouchadlem na brambory, zbylé nechte v celku. Přilijte k nim ochucený vývar a dobře promíchejte. Tuto směs pak přidejte k zelenině do pánve, zalijte trochou vody, promíchejte, přiklopte pokličkou a duste vše společně 7 minut. Čas od času směs promíchejte.
Nať petrželky či koriandru zbavte tuhých stonků a listy nasekejte nožem najemno. Přimíchejte je k fazolové směsi, nechte minutu proležet a podávejte.