Plněné smetanové croissanty - postup přípravy
Dejte sbohem chemicky chutnajícím a podivně vyhlížejícím croissantům z obchodů a upečte si doma svoje vlastní. Není to nijak náročné na suroviny, čas ani kuchařské umění. A pokud jste hrdými majiteli kuchyňského robotu, pak už máte vlastně téměř hotovo. Nadýchané a voňavé rohlíčky si můžete dopřát každý den ke snídani i svačině.
Těsto
Náplň
Ostatní
Do misky rozdrobte droždí, přidejte jednu polévkovou lžíci cukru a zalijte teplým mlékem. Promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě stát, aby se kvasinky probraly k životu. Jakmile se na hladině objeví bublinky či pěna, můžete pokračovat dál.
Hladkou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva do hluboké mísy. Přidejte lžičku soli, rostlinný olej, zakysanou smetanu a rozpuštěné droždí a vypracujte homogenní a nelepivé těsto. To ihned a bez kynutí rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý z nich zformujte na kouli, kterou rozválejte do placky a tu rozdělte kráječem na pizzu na 8 trojúhelníčků.
Na základnu každého trojúhelníku položte trochu náplně a stočte jej do tvaru rohlíčku. Oba konce zamačkejte, aby se nerozbalovaly a celý útvar mírně ohněte do typického tvaru půlměsíce. Takto zpracujte všechno těsto a náplň a výsledné croissanty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte 15 minut kynout.
V misce rozšlehejte jeden vaječný žloutek s jednou polévkovou lžící mléka a potřete touto směsí celý povrch vykynutých rohlíčků. Pak je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je asi 20 až 30 minut dozlatova.