Německá hrachová polévka s uzeninou - postup přípravy
Pod pojmem hrachová polévka si nejčastěji většina z nás představí klasický krém s několika kuličkami hrachu a hrstí krutonů. Toto ale není jediná podoba hrachovky. Zajímavý německý recept na hrachovou polévku dokazuje, že ze stejných surovin lze obměnou postupu připravit diametrálně odlišné jídlo.
Vývar
Hrách
Základ
Ostatní
Mezitím připravte zeleninu na vývar. Očistěte mrkev, cibuli, česnek i celer, vložte je do hrnce spolu s natí kopru nebo petržele, bobkovým listem a zrny černého pepře. Přidejte trochu soli a zalijte litrem vody. Na středním ohni vařte nejméně 1 hodinu.
Očistěte druhou mrkev a cibuli a obojí nakrájejte na jemné kostičky. Měkký salám zbavte střívka a nakrájejte ho na malé kousky. Na sporáku rozehřejte pánev se dvěma lžícemi másla a orestujte na něm cibuli. Když začne zlátnout, přidejte k ní mrkev a pokračujte v restování. Nakonec přidejte salám a společně ještě několik minut restujte.
Hotový vývar odstavte ze sporáku a vylovte z něj veškerou zeleninu. Rozkrájejte ji na kousky do misky a tyčovým mixérem ji spolu se dvěma lžícemi vývaru rozmixujte do hladkého pyré.
Ve velkém hrnci smíchejte restovanou zeleninou se scezeným hrachem a vše zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte do směsi i zeleninové pyré, dobře promíchejte a přiveďte k varu.