Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční dort Napoleon

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Netradiční dort Napoleon - postup přípravy

Tento netradiční dort Napoleon je speciálně připravován z domácích francouzských sušenek, které si nejprve musíte upéct. Příprava je tedy o něco náročnější, ale rozhodně se vám odmění svou zajímavou kombinací chutí.

Ingredience pro:
1 porce

Napoleon

Sušenky Palmiers

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Nejprve se vrhněte na přípravu francouzských sušenek Palmiers. Listové těsto by mělo být studené, aby se nelepilo. Pokud jste si koupili mražené, tak jej vyválejte a nožem zarovnejte do tvaru obdélníku. Poprašte jej cukrem a skořicí (či jiným sladkým kořením, jako je vanilka nebo kardamom, pokud skořici nemusíte). Začněte těsto z obou delších stran překládat vždy o kousek směrem ke středu, dokud se přeložené části nestřetnou uprostřed.

2. KROK

Rozklepněte jedno vejce, rozšlehejte jej a potřete jím těsto z vrchu. Přeložte strany podélně přes sebe a přitlačte dlaní. Nechejte v mrazáku zatuhnout na 15 minut, mezitím troubu předehřejte na 200 stupňů. Po 15 minutách těsto vytáhněte, nakrájejte jej na několik menších kousků o tloušťce cca 1 cm a obalte je v cukru.

3. KROK

Dejte je do plechu či formy na pečení, konce oddělte od sebe (po upečení budou připomínat tvar kulatějších srdíček) a zatlačte je palcem. Pečte 7 minut. Jakmile dostanou zlatavě hnědou barvu, všechny obraťte na druhou stranu a pečte dalších 7 minut dozlatova. Poté máte hotovo a můžete se vrhnout na přípravu samotného dortu.

4. KROK

Do hrnce rozklepněte vejce, přidejte mouku, obyčejný a vanilkový cukr a důkladně promíchejte metličkou. Poté směs zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Sundejte hrnec ze sporáku a po mírném vychladnutí směsi do ní přimíchejte máslo. Nachystejte si formu na dort.

5. KROK

Francouzské sušenky postupně namáčejte do krému a pokládejte je do formy. S krémem nešetřete a naneste jej i do mezer. Nakonec jím potřete i celý vršek a posypejte drobenkou. Dort servírujte třeba se šálkem kvalitní kávy, dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů