Netradiční dort Napoleon - postup přípravy
Tento netradiční dort Napoleon je speciálně připravován z domácích francouzských sušenek, které si nejprve musíte upéct. Příprava je tedy o něco náročnější, ale rozhodně se vám odmění svou zajímavou kombinací chutí.
Napoleon
Sušenky Palmiers
Nejprve se vrhněte na přípravu francouzských sušenek Palmiers. Listové těsto by mělo být studené, aby se nelepilo. Pokud jste si koupili mražené, tak jej vyválejte a nožem zarovnejte do tvaru obdélníku. Poprašte jej cukrem a skořicí (či jiným sladkým kořením, jako je vanilka nebo kardamom, pokud skořici nemusíte). Začněte těsto z obou delších stran překládat vždy o kousek směrem ke středu, dokud se přeložené části nestřetnou uprostřed.
Rozklepněte jedno vejce, rozšlehejte jej a potřete jím těsto z vrchu. Přeložte strany podélně přes sebe a přitlačte dlaní. Nechejte v mrazáku zatuhnout na 15 minut, mezitím troubu předehřejte na 200 stupňů. Po 15 minutách těsto vytáhněte, nakrájejte jej na několik menších kousků o tloušťce cca 1 cm a obalte je v cukru.
Dejte je do plechu či formy na pečení, konce oddělte od sebe (po upečení budou připomínat tvar kulatějších srdíček) a zatlačte je palcem. Pečte 7 minut. Jakmile dostanou zlatavě hnědou barvu, všechny obraťte na druhou stranu a pečte dalších 7 minut dozlatova. Poté máte hotovo a můžete se vrhnout na přípravu samotného dortu.
Do hrnce rozklepněte vejce, přidejte mouku, obyčejný a vanilkový cukr a důkladně promíchejte metličkou. Poté směs zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Sundejte hrnec ze sporáku a po mírném vychladnutí směsi do ní přimíchejte máslo. Nachystejte si formu na dort.