Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční košíčky z kynutého těsta

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Velikonoční košíčky z kynutého těsta - postup přípravy

Ozdobte svůj slavnostní velikonoční stůl neobvyklým pečivem! Vytvořte si zajímavé velikonoční košíčky, které vypadají famózně a stejně skvěle i chutnají. Jsou z jednoduchého těsta a nejobtížnější na celé přípravě je právě jejich zaplétání a tvarování. I to ale hravě zvládnete a určitě si vysloužíte nehynoucí obdiv všech, kteří je u vás uvidí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V kastrůlku smíchejte mléko s cukrem a na mírném ohni zahřívejte tak, aby se cukr rozpustil, ale teplota mléka nepřesáhla 40 °C. Do mléka pak vsypte instantní droždí a nechte 15 minut stát, aby se kvasinky probudily k životu.

2. KROK

Zahřejte máslo tak, aby se úplně rozpustilo, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Vyklepněte dvě vajíčka, přičemž jedno z nich rozdělte na bílek a žloutek. Žloutek si na chvíli odložte stranou. Bílek s jedním celým vajíčkem přidejte do misky s kváskem a přilijte vychladlé rozpuštěné máslo. Přidejte půl lžičky soli a vše důkladně promíchejte do homogenní konzistence.

3. KROK

V několika krocích pak do vaječné směsi prosejte 500 gramů hladké mouky. Vypracujte hutné, tvárné a nelepivé těsto, které vložte do mísy, zakryjte ji pokličkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě 2 hodiny kynout.. Pak přidejte do vykynutého těsta zbylých 100 gramů mouky, promíchejte ho a prohněťte, abyste vytvořili nelepivé těsto. To vraťte zpátky do mísy a nechte ho kynout dalších 30 minut.

4. KROK

Vyberte si v kuchyni nějakou vhodnou žáruvzdornou misku (buďto jednu velkou, anebo dvě menší) a zvenčí ji obložte hliníkovou fólií, kterou potřete olejem.

5. KROK

Z vykynutého těsta v míse utrhněte kus, který rozválejte či prsty vytahejte na dlouhý ovál silný kolem 5 mm a nožem ho rozkrájejte na tenké proužky. Z několika proužků vytvořte osnovu košíku tak, aby se křížily uprostřed dna, kde je k sobě důkladně zamačkejte, aby se nerozdělovaly. Okraje pramenů, které sahají přes okraje misky, okrájejte a spojte je do dalšího pruhu.

6. KROK

Další prameny pak proplétejte touto osnovou, abyste vytvářeli košík. V případě potřeby odebírejte další kousky těsta, z nichž si vytvořte další prameny. Košík nemusí být upleten nijak hustě, případné mezery mezi pruhy těsta jsou žádoucí, budou vypadat ozdobně.

7. KROK

Hotové košíky položte i se vzorovou miskou na plech vyložený pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehaným žloutkem, který jste si předtím odložili stranou, a nechte je 15 minut odstát. Pak je vložte do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C a pečte je asi 30 minut. Po dopečení zakryjte hotové košíky utěrkou a nechte je vychladnout. Pak z nich odstraňte misku a alobal.

8. KROK

Na kus pečicího papíru obkreslete obvod misek, na nichž jste tvarovali košík. Zbylé těsto vyválejte opět na dlouhý plát, který rozkrájejte na tenké pruhy a ty spleťte do dlouhého copánku. Jeho délka by měla odpovídat obvodu misky. Proto jej položte na papír, kam jste si ji obkreslili, zbytek odkrojte, prameny spojte a kolečko položte i s papírem na plech, kde jej pomažte žloutkem.

9. KROK

Pak vytvořte druhý copánek, který položte na jednu z misek, k níž bude patřit jakožto ucho. Rovněž ho potřete žloutkem a oba copánky vložte opět na 30 minut do trouby.

10. KROK

Copánky po upečení a vychladnutí spojte s hotovými košíky s pomocí párátek. Kroužek upevněte jako ozdobný okraj na jeden košík a ucho přišpendlete na druhý tak, aby dobře držely. Mějte na paměti, že kroužek se při pečení trochu smrskne. Proto po upečení nepadne na misku, podle jejíž velikosti jste jej vyráběli, ale vždy na o něco menší.

11. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů